Kerékpár nyergében értékeink nyomában

Messzi tájakra utazunk szépet látni, miközben nem vesszük észre a bennünket körülvevő értékeket. Utóbbiak népszerűsítésére hirdette meg a Fedezzük fel Bihar megyét kerékpáron elnevezésű túrasorozatát a Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség (TDMÜ) és a Bihar Megyei Tanács.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Júniusban immár harmadszor szállt nyeregbe a biciklizést és a turizmust kedvelők népes csoportja. Első alkalommal hatvan-hetvenen indultak el karikázni, másodjára már száz körül volt a résztvevők száma, a harmadik, A bor útja elnevezésű túrára már százötvenen jelentkeztek.

Bihardiószeget a kora délelőtti órákban szokatlan, zsibongó tömeg lepte el. Onnan startoltak ugyanis a 36 kilométeres útra indulók. Mados Attila polgármester a Zichy-kastély felújított szárnyában köszöntötte a nemes feladatra vállalkozókat, egyúttal az ottani tárlat megtekintésére invitálta a jelenlevőket. A bor útján karikázók ezután felkeresték a Mados és a Szőnyi pincészetet, hogy aztán a drótszamárra ülve a következő célállomás, a hegyközszentimrei Ur pincészet felé vegyék útjukat. Ez a megye legnagyobb szőlészeti-borászati vállalkozása, több városban saját boltjaiban forgalmazza itókáit. Akadt horgász is szép számban a biciklisek között, így nem hagyhatták ki a szentimrei halastó megtekintését sem.

A szentjobbi római katolikus templomnál Zatykó Jácint alpolgármester fogadta őket, majd László Sándor borász a település gazdag történetével ismertette meg a csoport – vidéken kevésbé jártas, többnyire nagyváradi – tagjait, bemutatva nekik a várromokat is. A Nyulas erdőn áthaladva a friss levegő, a szép panoráma szusszanásnyi pihenőre késztette a bringásokat. Szentjobbról távozóban a hegyközszentmiklósi strand körül is tettek egy kört, a napi tekerés után szívesen fürdőztek volna egy kiadósat, de menni kellett tovább, a székelyhídi pincesoron már várták őket, sorra nyíltak a nedűk tárházainak ajtai.

Mielőtt még a célállomáson, a Stubenberg-kastély kertjében elfogyaszthatták volna az ízletes vacsorát, a városi múzeumban megtekintették a halászati eszközöket bemutató kiállítást. A látnivalókról dr. Wilhelm Sándor halbiológus tartott román nyelvű ismertetőt, ugyanis a túra résztvevőinek több mint kétharmada román ajkú volt. Érdekes módon a többnyire magyarok lakta tájegység jobban vonzotta őket, mint nemzettársainkat.

Dr. Bántó Norbert, a TDMÜ ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a 36 kilométeres távot mindenki sikeresen teljesítette, hisz igyekeztek gyakori pihenőket közbeiktatni. Az járt jobban, aki terepbiciklivel indult útnak, mert 16 kilométert földúton karikáztak. Nagy volt az életkorbeli szórás: tízéves a legfiatalabb, a 40-es éveinek végén jár a legidősebb részvevő.

A kerékpáros felfedező utak folytatódnak. Bántó lapunknak elmondta, hogy Barátka környékén a fatemplomokat járják be, és idén szeretnének még visszatérni az Érmellékre Érmihályfalva, Gálospetri és Szalacs érintésével. Útitársnak bárkit szívesen látnak, aki elég edzettnek érzi magát egy ilyen vállalkozáshoz. Feltétel, hogy a résztvevőknek legyen védősisakjuk, láthatósági mellényük, és ajánlott a terepkerékpár.