Egyre haloványabb a megyei labdarúgás

Lezárult a 2016–2017-es futballidény Biharban, és a számadásnál inkább a pohár üres fele került előtérbe.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Hosszú ideje nem volt arra példa, hogy Bihar megyét egyetlen felnőtt focicsapat képviselje a Román Labdarúgó-szövetség által szervezett bajnokságokban. Nos, idén ősztől ez lesz, hiszen egyedül a Nagyváradi Luceafărul maradt talpon a megyei együttesek közül. A piros-kék gárda a tizedik helyen zárta a 20 csapattal rajtoló, ám végül csupán 16 együttessel záró másodosztályt, s Blidár János vállalkozó gondoskodásának köszönhetően az új idényben is indul a bajnokságban.

A keretben és a szakmai stábban is változások lesznek. Több labdarúgó is elhagyja a csapatot, emellett új vezetőedző, Cornel Ţălnar érkezik. A hatvanéves szakvezető az elmúlt idényben a Brassói FC-t irányította. A Dinamo mellett a Kolozsvári Universitatea, a Piatra Neamţ-i Ceahlăul és a Chiajnai Concordia kispadját is megjárt tréner munkáját segíti majd a volt válogatott játékos, Florentin Petre, valamint a Luceafărult a tavaszi idényben irányító Kiss Sándor és Ioan Pap Deac.

Apadó létszám

A harmadosztályban szereplő Fugyivásárhely kiesett a bajnokságból, s mivel a megyei bajnok Diószegi SK nem tudta sikerrel venni a harmadosztályba jutásért rendezett osztályozót, először fordul elő, hogy Bihar megyének egyetlen képviselője sem lesz ebben a pontvadászatban.

Ami a diószegieket illeti, megyei szinten mindent vittek, hiszen a bajnoki serleg mellé a Román Kupát is megnyerték, de játékerőben nem tudták felvenni a versenyt Arad megye legjobbjával, így jövőre is a megyei első osztályban szerepelnek.

Az U19-es ifibajnokságban szoros volt a küzdelem, ám a színvonal az eddigieknél gyengébb volt. Erre utal az is, hogy a bajnoki címet megszerző Belényesi Bihorul (két éve még országos döntőt játszott, végül második lett) kettős vereséggel, már az első fordulóban elbúcsúzott az országos küzdelemtől.

Három feljutó

A megyei másodosztály mindkét csoportjában szoros volt a küzdelem, végül a Nagyváradi Bihar FC Legenda és a Gyapjúi Dacia győzelmével ért véget az idény. A váradiakat a Székelyhídi SK követte a rangsorban, amely az őszi idény végén még 11 pontos hátrányban volt, de a hajrában, a piros-kék gárda csapnivaló tavaszi szereplésének is tulajdoníthatóan, esélye nyílt akár még a bajnoki cím megszerzésére is. A második csoportban a vaskohsziklásiak zártak a második helyen.

Mivel a megyei I. osztályból három csapat esett ki (a céckeieket és a gurányiakat kizárták, a pályiak pedig visszaléptek a küzdelemtől), a megyei fociegyesület osztályozót írt ki a két második helyezett számára a fennmaradó egy hely betöltésére. A váradi Bodola Gyula Stadionban lejátszott mérkőzés hosszabbításban dőlt el, s a vaskohi csapat győzelmével zárult.

A megyei ifjúsági bajnokságokban három különböző váradi együttes diadalmaskodott: a Városi Sportklub az U15-ös, a Viitorul az U13-as, a Bihorul Sportiskola pedig az U11-es korosztályban, ám egyiküknek sem sikerült továbbjutnia az országos küzdelem selejtezőjéből.

További elismerések

Az idény végén Radu Bitea, a megyei labdarúgó-egyesület elnöke adott át különdíjakat az arra érdemes csapatoknak, illetve játékosoknak. Az ünnepségre a Bodola stadionban került sor, a Székelyhíd–Vaskohsziklás osztályozó szünetében.

A gólkirályi címet a megyei I. osztályban Zádori Imre (Borsi Viitorul, 25 találat), a másodosztályban pedig Boros János (Székelyhídi SK, 24, I. csoport), illetve Delian Cuc (Gyapjúi Dacia, 25, II. csoport) érdemelte ki. A sportszerűségi rangsorban a Madarászi KSK (I. osztály), illetve a Hegyközszentmiklósi Toldy FC és az Esküllői Inter (másodosztály, I. csoport, holtversenyben), továbbá a Biharkabai Gloria (másodosztály, II. csoport) zárt az élen.

Az új idény augusztus 20-án rajtol a megyei I. osztály küzdelmével. A csapatok augusztus 4-ig nyújthatják be jelentkezésüket a megyei labdarúgó-egyesületben.

Hajdu Attila