Felejtsük el az egységet?

A címben megfogalmazottak kijelentésként hangzottak el a hétvégén Belényesben a Magyar Polgári Egyesület és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szórványkonferenciáján. Az EMNP megbízott ügyvezető elnöke, Toró T. Tibor mondta ezt arra utalva, hogy az erdélyi magyarság nem tud és nem is akar egységes lenni. Legfeljebb összefoghatunk bizonyos célok érdekében.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A belényesi Megmaradás Házában Nagy Kántor Zoltán, a budapesti igazságügyi minisztérium nemzetpolitikai államtitkárságának főtanácsadója tartott előadást a magyar kormány nemzetpolitikájáról, majd Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács gazdasági szakbizottságának alelnöke a Mikó Imre Tervről számolt be, és elérhetővé tette a hallgatóság számára a vitairatot is. Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke hozzászólásában tudatta, nem jó az, hogy a terv nem alulról építkezik, hanem egy központi séma alapján akarják érvényesíteni a régiókban, helyi közösségekben.
Bodó Barna egyetemi tanár, a Magyar Állandó Értekezlet szórványbizottságának elnöke a szórvány fontosságáról, védelméről tartott kiselőadást, és hangsúlyozta a szórványközösségek megerősítésének fontosságát. A hozzászólók szinte mindegyike a szórványban élő magyar tehetségeket felkaroló tanintézet létrehozását sürgette.
Néhányan bírálták a politikusokat mondván, húsz éve alig történt előrelépés. A jelenlévők továbbá hangoztatták az egység fontosságát egyetértve Szabó Ödönnel abban, hogy a szórványmagyarságot nem szabad megosztani, hiszen annak következményeként nem lesz képviselete a helyi önkormányzatokban sem. Erre mondta Toró T. Tibor, hogy el kell felejteni az egységet, legfennebb együttműködésről lehet szó.