Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok ötödször

A szeptember elején megtartott háromnapos eseménysor nyitónapján, pénteken a hagyományokhoz híven néptánctalálkozóra került sor Belényesújlakon. A magyar népviseletbe öltözött közel háromszáz táncos ritka látványosság volt a faluban.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A rendezvény megnyitóján megyei politikusaink mellett Mihaela Angela Sabău, Belényesújlak polgármestere is beszédet mondott. Szép gesztusként könyvelhető el, hogy magyarul olvasta fel a szórványnapok elnevezését.

Szombaton Köröstárkányban változatos programokkal várták a közönséget. Már javában rotyogott jókora üstökben az ebédnekvaló a futballpályán, amikor a szabadtéri színpadon az ünnepélyes megnyitó elkezdődött. Elsőként a falu református lelkipásztora, Sebestyén László Ede mondott áldást igei szóval a rendezvényre, majd Szabó Ödön parlamenti képviselő rögtönzött beszédében a változatos, hol csepergős, hol napsütéses idő és a térség szórványmagyarságának hányatatott sorsa, élete között vont párhuzamot, s reményét fejezte ki, hogy mindig kisüt a nap. Az RMDSZ helyi szervezetének elnöke, Mikló Ernő, valamint Borsi Imre Lóránt, az érdekvédelmi szervezet egyik megyei ügyvezető alelnöke egyaránt a helybeliek összetartását, a szervezésben, a közös munkában részt vevőket dicsérte, mindazokat, akiknek érdeme a rendezvény megvalósulása.

Mindeközben az égiek is meggondolták magukat, és a közeli várasfenesi műfüves sportpályára érkező focicsapatokat már kellemes napsütés fogadta. A rögtönzött bajnokságra benevezett nyolc csapat közül a belenyesújlakiak bizonyultak a legjobbnak.

A szombat délutáni és esti zenei programok nyújtotta szórakozást másnap délelőtt már egy fennköltebb esemény követte: Köröstárkányban Csűry István református püspök igehirdetésével hálaadó istentiszteletet tartottak az új harangért, valamint református ifjúsági közösségi házat avattak. Ezt a magyar kormány 2,1 millió forinttal támogatta. Az egyházi rendezvénnyel induló napot különböző felekezetek kórusainak szolgálata tette még felemelőbbé.

A három nap záróeseményére a belényesi művelődési házban került sor. Itt adták át gálaműsor keretében az idei Zsisku János Szórványdíjat. Grim András, az RMDSZ szórványért felelős ügyvezető alelnöke méltatta a mezőtelegdi Beregi János munkáját. A nyugalmazott mezőgépész, borász, a szövetség telegdi szervezetének alapító tagja kapta ugyanis az elismerést.