Néptáncos évadzáró Toldi módra

Érzelmekben gazdag, megható, örömteli, szívmelengető… Talán ezekkel a szavakkal jellemezhetnénk legjobban a nagyszalontai Toldi Néptáncegyüttes évadzáró gáláját; június utolsó hétvégéjén tartották a Zilahy Lajos Művelődési Házban.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Ünneplőbe öltözött a nagyszalontai kultúrház színpada, az egyik sarokban a nagyváradi Csillagocska és a Soroglya zenekar tagjai sorakoztak fel, hogy élőzenét húzzanak a táncosoknak, a másik sarokban pedig izgatott gyermekek várták, hogy bemutassák azt a tudást, amit az elmúlt hónapokban sajátítottak el a Toldi Néptáncegyüttesben.

Az évadzáró gálán a legapróbb részletekig mindenre odafigyeltek a szervezők, kicsik és nagyok egyaránt tudták a feladatukat, így emlékezetessé tették az estét; ez a táncegyüttest több éve vezető Bagi Tünde és Struber Éva óvónők kiemelkedő munkáját dicséri. A gálaesten vidám és megható pillanatok váltották egymást, az egyik percben vastapssal, nevetve és füttyszóval ünnepelte a közönség a néptáncosok bemutatóit, rövidesen viszont a meghatottság könnycseppjeit morzsolták el a nézők, amikor a köszönet és a búcsúzás eseményei peregtek a színpadon.

Tizenkét évvel ezelőtt még néptánccsoportként indult útjára Török László polgármester támogatásával a Toldi, mostanra azonban, a kitartó munka eredményeként, már néptáncegyüttessé bővült a csapat, s így viszik hírét Arany János városának határon innen és túl. A négy korcsoportban mintegy száz táncost foglalkoztató néptáncegyüttes tagjai az elmúlt évadban tucatnyi új lépést sajátítottak el, a kicsi, a közepes, a nagy és a felnőtt csoport tovább gazdagította az egyébként is rendkívül változatos repertoárját. Emellett számos fellépésen bizonyították tudásukat az utóbbi hónapokban, és számot adtak róla a színvonalas évadzáró gálaesten is.

Elsőként a legkisebbek léptek színpadra, majd Török László az alkalomhoz illő beszédében bejelentette, hogy az elért szép sikerekért Nagyszalonta önkormányzata idén is megjutalmazza az együttest; az előző évekhez hasonlóan most is egy meglepetés kirándulásra viszik majd el a táncosokat. A kultúrház korábbi vezetőjét, Laza Carment, aki sok éven át irányította az intézmény tevékenységét és támogatta a néptáncegyüttest, A Magyar Kultúráért díjjal tüntették ki. Köszöntőbeszédet mondott még Benedek Árpád zenepedagógus, néptáncoktató, ő a jövőben vesz majd részt a szalontai táncos gyermekek tanításában. Mint mondta, legfőbb célja, hogy a hajdúvároshoz kapcsolódó népdalokkal és táncokkal megismertesse Nagyszalonta fiataljait.

A gálán a toldisok elbúcsúztatták a néptáncegyüttes egyik oszlopos tagját, Török Orsolyát, aki a kezdetek óta erősítette a csapatot, ősztől viszont kénytelen kilépni, mert egyetemi tanulmányai miatt másik városba költözik. A táncegyüttes megalakulása óta eltelt éveket, az együtt átélt fellépéseket, táborozásokat, kirándulásokat fényképes összeállítással idézték fel számára a társak. Dimény Eszter, a Soroglya zenekar népdalénekese kalotaszegi dalcsokorral járult hozzá az emlékezetes este hangulatához, és a Toldi mind a négy csoportja színpadra lépett. Volt népi gyerekjátékfűzés, kalocsai, tolnai üveges, moldvai, marosszéki, dél-alföldi és sárréti tánc, a közönség pedig elismerő vastapssal jutalmazta a produkciókat.

A jó hangulatú rendezvény végén szeretetvendégségre várták a jelenlévőket a házigazdák, és minden táncos gyermek egy-egy kis meglepetés ajándékot kapott, majd a mielőbbi viszontlátás reményében búcsúztak el egymástól a táncosok és az oktatók.