Múzeumok éjszakája a Csonkatoronynál

Szórakoztató kulturális rendezvények egész sorával várták az érdeklődőket június utolsó hétvégéjén a hajdúvárosban. Az Arany János-emlékévhez kapcsolódó program nagy sikert aratott, a kétnapos esemény számos érdeklődött vonzott Nagyszalontára.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A Múzeumok éjszakája néven meghirdetett rendezvény első napjára, péntekre kitelepültek a Csonkatorony udvarára a helyi kézművesek, megnyitotta kapuit az Arany János Emlékmúzeum, felállították a könyvsátrat, és a Toldit idéző különböző játékokat is kipróbálhatták a vállalkozó kedvű látogatók.

Szombaton aztán még színesebbé vált a program, délelőtt turistacsoportok érkeztek Nagyszalontára, a kora esti órákban pedig a szalontai családok vették birtokba a Csonkatornyot. A múzeumot több százan keresték fel ezen a napon, az alkalmi tárlatvezető Kovács István történész, Pelok Gabriella nyugalmazott tanár és Szakács Zoltán református lelkipásztor volt. A rendhagyó tárlatvezetések során különböző szemszögekből ismerhették meg a kiállítást a látogatók, hiszen másképp mutatta be Arany Jánost a lelkipásztor, mást emelt ki a pedagógus, és másképp adta át a koszorús költő hagyatékát a történész. A Csonkatoronyban ezúttal a megszokottnál bővebb tárlatot tekinthettek meg az érdeklődők, ugyanis Arany apró személyes tárgyait is kiállították a rendezvény idejére.

A tárlatvezetésekkel párhuzamosan a múzeum udvarán Gali Teréz énekesnő és az Arany János Elméleti Líceum dalos növendékei előadták az Arany-év dalát, Takó Dorottya, a magyar iskola ügyes diáklánya szavalt, a gyerekek kézműveskedtek a felállított sátrak hűvösében, a nyugdíjas-egyesületek jóvoltából pedig a látogatók megkóstolhatták az eredeti Marcza-fánkot, melynek receptjét és elkészítési módját Arany János jegyezte le.

Később Gali Teréz önálló műsorával folytatódott a program, valamint a Toldi néptánccsoport is megörvendeztette táncaival a publikumot. A nap eseményeit Hanyecz Debelka Róbert bábszínész és Szakács Zoltán lelkipásztor ünnepi gondolatai is gazdagították, ők Gali Terézzel, illetve Patócs Júliával, az Arany János Művelődési Egyesület elnökével beszélgettek a múzeum udvarán az Arany-évről és a koszorús költő életútjáról.

A rendezvényen köszöntőbeszédet mondott Török László polgármester, és bejelentette, hogy a közeljövőben két remek előadást láthat majd Nagyszalontán az Arany-évet ünneplő közönség. Augusztus közepén a budapesti Térszínház az ismert Shakespeare-darabot, a Szentivánéji álmot mutatja be a Csonkatorony udvarán, majd szeptember 8-án A nagyidai cigányok című pazar táncszínházi előadással érkezik Arany János városába az ugyancsak magyarországi ExperiDance Production.

Az ünnepi hétvége harmadik napján, vasárnap Reisinger János nemrég megjelent új könyvét ismerhették meg az irodalombarátok; a kötet címe: Ki nekünk Arany János? A könyvbemutatónak az Arany Palota nagygalériája adott otthont.

A Múzeumok éjszakája nagyszalontai rendezvényei kiváló kikapcsolódási lehetőséget kínáltak minden korosztálynak, a szervezőkkel pedig az égiek is kegyesek voltak, hiszen zavartalan nyáridőben idézhették fel a koszorús költő, Arany János emlékét.