Zsebbe vág a liberálisok bojkottja a megyei tanácsban

Hetedszeri összehívásra sem lett meg a döntéshozáshoz szükséges létszám a Bihar Megyei Tanácsban. A Nemzeti Liberális Párt 17 fős frakciója felváltva hol hiányzott, hol a napirendre mondott nemet. Ezzel több tízmillió euró értékű EU-s pályázatokat kockáztat, illetve fizetés nélkül hagyta a tanács, illetve a megyei alárendeltségű intézmények alkalmazottait.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Tüntetést, sztrájkot, a tanács ellen indított pert emlegettek szerda délután a Bihar megyei önkormányzat alkalmazottai a hetedik meghiúsult tanácsülés után. A szeptemberi fizetésüket akarják kézhez kapni. Határozat híján ugyanis nem alkalmazható az új bérrács a fizetések kiszámolásához, a régi pedig már érvényét vesztette. A tanács viszont szeptember közepe óta létszámhiányos, és a magukat liberálisnak nevező tanácsosok bojkottja miatt döntésképtelen.

Mint ismert, a 2016-os helyhatósági választásokon a Nemzeti Liberális Párt 17 mandátumával szemben a Szociáldemokrata Párt (SZDP), az RMDSZ és a Demokrata–Liberális Szövetség (román elnevezésének rövidítése: ALDE) hármas összefogása 18 tanácsi hellyel került többségbe a megyei önkormányzatban. Azt a matematikai tényt, hogy 18 több, mint 17, azóta sem képes lenyelni az NLP. Meg is akadályozott szinte minden olyan határozatot, aminek elfogadásához kétharmad szükséges. Így tartott fél évig, amíg a Körösvidéki Múzeum átvehetett egy víztartályt az új székhelye, a volt hadapródiskola mellett, ami nélkül nem kapott volna tűzoltósági engedélyt, így nincs a megyének mind a mai napig leltára a magán- és köztulajdonáról, így nem pályázhat a Foglalkoztatási Ügynökség kistérségi képzési központ létrehozására, és még sorolhatnám.

Patthelyzet

Az ellenzék be is perelte a tanács elnökét és két alelnökét mondván, hogy törvénytelenül választották meg őket az alakuló ülésen. A háttérben pedig keresték, kit állíthatnának a maguk oldalára. Végül nem lett 18 tanácsosuk, ám a másik oldalról kiütöttek egy embert. A szociáldemokraták megvonták ugyanis a politikai támogatást frakciójuk egyik tagjától, és a helye máig betöltetlen. Patthelyzet állt tehát elő, és ezt az NLP a végsőkig ki akarja használni.

A szeptember 19-ére összehívott rendes ülésre – ahol egyszerű többségi határozattal betöltötték volna a megüresedett tanácsosi tisztséget – el sem mentek a liberálisok, pedig akár nemet is mondhattak volna az illetőre. Az SZDP listáján egyébként a nagyszalontai 1. Számú Műszaki Szakközépiskola (volt Mezőgazdasági Iskolacsoport) igazgatója, Adrian Szatmari következik. A 24-ére összehívott rendes ülésen ott voltak ugyan, de mivel a vezetőség nem vette le a napirendről a mandátumigazolást, a napirendet utasították el. Ezzel véget is ért az ülés.

Pásztor Sándor tanácselnök aznap délután 4-re azonnali ülést hívott össze. Ezt a tanácsi alkalmazottak, illetve a megyei alárendeltségű intézményeknél dolgozók szeptemberi bérezéséről szóló határozat sürgőssége indokolta, illetve több más határozat, amik EU-s projektekhez szükségesek, a leadási határidejük pedig szeptember 30. volt.

A tanácselnök elmondta, hogy korábban egyeztetett az NLP megyei elnökével, Ilie Bolojan nagyváradi polgármesterrel, és úgy tűnt, nem lesz ellenvetés. Emlékeztetett rá, hogy a megyei egészségügyi ellátás korszerűsítésére vonatkozó, 30 millió euró értékű stratégiai projektben – a megyei kórház révén – Nagyvárad önkormányzata is érdekelt, ugyanígy megyei HU–RO-s projekttel igyekeznek forrást szerezni a Bémer tér átalakítására. Olyan határozat is napirenden volt, amellyel Bihar megyének csupán el kellene fogadnia, hogy a 30 százalékos önrész helyett csupán 2 százaléknyit fizet az Erdélyi-szigethegység útjainak fejlesztéséért, a többit a minisztérium állja.

Töretlen a koalíció

A magukat liberálisoknak nevező tanácsosoknak nyilván nem kell ez sem, mert délután is üresen maradt a székük a tanácsteremben. A meddő ülés bezárása után újságírók telepedtek a helyükre, rögtönzött sajtótájékoztatón a megyei vezetők levonták a következtetést: az NLP nem érdekelt a megye fejlesztésében.

Ioan Mang alelnök, az SZDP megyei szervezetének elnöke emellett leszögezte, hogy pártja már nem az az alakulat, amelyik elárulja a szövetségeseit, a hivatalos álláspontot tőle hallhatják, nem mástól, az pedig a jelenlegi koalíció melletti kiállás. Semmiféle módon nem akar együttműködni a liberálisokkal, és az a párttársa, aki akarna, mehet az SZDP-ből. Sem váradi alpolgármesterségért, sem megyei alelnöki tisztségért nem lesznek árulók a szociáldemokraták. Csak az RMDSZ mellett lehetnek győztesek. Azt is hozzátette, ahogy megnyerték a 2016-os választásokat, ugyanúgy, sőt még nagyobb arányban nyernek újra.

Aljas módszernek nevezte az NLP-sek taktikáját Traian Bodea, az ALDE megyei elnöke, a tanács másik alelnöke. Mint fogalmazott, az ellenzékiek nem a koalíciót alkotó három párttal harcolnak, hanem a bihariakkal. Rámutatott, hogy a mandátumigazolás megtagadása a választói akarat semmibe vétele.

Pert veszített az NLP

A kedd délelőttre összehívott rendkívüli ülés előtt a sajtósok hétfőn találkozhattak ismét a megyevezetőkkel. Három nappal előtte hirdette ki ugyanis a temesvári táblabíróság jogerős ítéletben, hogy megnyerték a pert, amit az NLP a megválasztásuk körülményeit kifogásolva ellenük indított. Tételesen el is számoltak a költségeikkel: Pásztor Sándor magát védte, Mangot a tanácsi büdzséből fizetett ügyvéd védte, és kéri a perköltséget, Bodea szintén. Mindhárman remélték, hogy az ítélettel lezárul a több mint egy éve tartó cirkusz a tanácsban, további nyitottságot, párbeszédkészséget ajánlottak. Jó szándékuk jeleként tudatták, hogy napirendre tűzték a határozati javaslatot arról, hogy visszavonják a keresetet az NLP ellen, amit a bojkott miatt indítottak a közigazgatási bíróságon. Kiderült még, hogy a határidős projekteket leadták, ám hiányosak, így csökkent a megye esélye a támogatások elnyerésére.

Újságírói felvetésre Ioan Mang megjegyezte, tudja, hogy az RMDSZ-szel kötött megállapodása miatt a liberálisokhoz közel álló román sajtótermékek már Jánosnak emlegetik őt, és vállalja is a magyarság mérsékelt, legitim képviseletével az együttműködést, de arról bezzeg egy szavuk sincs, hogy a váradi polgármester az Erdélyi Magyar Néppárttal paktál.

Hiába bíztak azonban a békülésben a megyevezetők: kedden még a gyűlés megnyitása előtt vitát provokált Ionel Avrigeanu, az NLP frakcióvezetője. Nem átallotta a megye és az alkalmazottak érdekeinek semmibe vételével vádolni a tanácsi elnökséget, mivel újra napirenden volt a mandátumigazolás, pedig ők előre szóltak, hogy arra nem hajlandók. Még az utólag napirendre került pervisszavonási határozatot is kifogásolta.

Hiába kapta kézhez az összes frakciótag a prefektus figyelmeztetését, hogy a megüresedett tanácsosi hely betöltését kötelező napirendre tűzni, és a választás eredményének megváltoztatása pedig törvénybe ütköző cselekedet, ismét csak nemet mondtak a napirendre, tehát határozni sem volt miről. A délutánra összehívott azonnali ülésen meg sem jelentek.

Fizetés nélkül több száz alkalmazott

Ha két hónapig az önkormányzat döntéshozó testülete nem hoz határozatot, akkor a törvény szerint hivatalból fel kell oszlatni. Utána a kormány kiírja az előrehozott helyhatósági választás időpontját. Ezt már Sarkady Zsolt, a tanács közigazgatási részlegének igazgatója magyarázta el, aki éppen az ominózus időszakban távollévő Carmen Soltănel jegyzőt helyettesítette. Ha három egymást követő rendes ülésen nincs kvórum, akkor lecserélik az aktuális tanácsosokat a pártlistán utánuk következőkkel, újra alakuló ülés lesz, és ismét elnököt, alelnököket választanak. Ezzel viszont nem változik az erőviszony.

A közigazgatási törvény különben a tanácsosok kötelességei között írja elő a részvételt az üléseken, a megye javának szolgálatát, jó hírének megőrzését, a törvények és az önkormányzati testület saját szabályzatának betartását. Szankciókat is előír, épp ezek között keresgélnek most a Bihar megyei tanács jogászai. Valamiképpen éreztetni kell ugyanis a 17 „tanácsossal”, hogy büntetlenül nem űzhetnek csúfot az emberekből.

Október 4-én, szerdán ugyanis mind a délelőtt 10-re, mind a délután 3-ra összehívott rendkívüli ülésről távol marad az NLP frakciója. Pedig délutánra kizárólag az alkalmazottak bérezéséről szóló két határozat maradt a napirenden. Határozat hiányában – az üres széksor láttán joggal – elkeseredett és felháborodott, a politikától megundorodott emberek nem kaphatják meg a szeptemberi munkájuk után járó fizetést. Néhányan kartonlapokat emeltek a magasba ezzel a felirattal: „Köszönjük, NLP”.

Avrigeanuékat azonban mindez hidegen hagyja. Nem az ő gondjuk, miből lesz kifizetve a rezsi, a gyerek kantinja, a buszbérlet, netán a törlesztőrészlet. Gondolkozzanak el ezen, akik rájuk vagy a pártjukra szavaztak legutóbb Biharban.