Egyre imádságosabb lelkűek a fiatalok

A magyarországi Görögkatolikus Metropólia idén is megszervezte augusztus 7–12. között, háromszáz fiatal részvételével, hagyományos zarándoklatát Máriapócsra (Magyarország). Ezúttal először az anyaország határán kívülről, Nagyváradról indult a menet.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Szent László trónra lépésének 940., illetve szentté avatásának 825. évfordulója okán döntöttek úgy a görögkatolikus szervezők, hogy a lovagkirály alapította bihari megyeszékhelyről indulva zarándokolnak el Máriapócsra. Elhatározásukban az is megerősítette őket, hogy a magyar kormány Szent László évének hirdette 2017-et.

A nyitónapon Nagyvárad nevezetességeivel ismerkedtek a zarándokok, és a hosszú útra való lelki ráhangolódásra is szántak elegendő időt. Az út másnapján a Hegyközt járta végig a zömében fiatalokból álló sokaság; kisebb-nagyobb pihenőket közbeiktatva kedden késő délután érkeztek meg Szentjobbra, ahol mi is jelen voltunk.

A falu bejáratát jelző táblánál a község polgármestere, Molnár József és Kurilla Gábor helyi római katolikus plébános köszöntötte a zarándokokat. Az elöljáró látható örömmel beszélt arról a megtiszteltetésről, hogy településük egy ilyen jó ügy szolgálatába állhatott. A lakosság megmozdult annak érdekében, hogy méltóképpen megvendégeljék a fiatal zarándokokat. A közösség által felajánlott ízletes vacsora és a templomi együttlét után következett a megérdemelt pihenés. A sajgó lábaknak, a meggyötört testnek jól jött az esti fürdés, hogy aztán elszenderülve a nap momentumai visszapörögjenek az álom függönyén túlról.

A zarándoklatok rendszeres résztvevője, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita kérdésünkre elmondta, hogy tizenötödik alkalommal került sor a főként fiatalokat megmozgató gyalogos zarándoklatra. Először jóval rövidebb távot tettek meg, akkor Sárospatakról indult a maroknyi csoport, míg idén 170 kilométer gyaloglást terveztek. Évről évre nő az ifjak érdeklődése a zarándoklat iránt, különböző okokból vesznek részt a közös úton. Vannak, aki életük további mikéntjére keresik a választ, megtisztulásért, az imádkozó lelkület erősítéséért vagy egyszerűen a továbbtanulás sikeréért vállalkoznak a hatnapos testi-lelki erőpróbára. A metropolita úgy véli, hogy míg az első alkalmakon több volt a fiatalos, játékos tevékenység, addig mostanra áttevődött a hangsúly az imádkozó lelkületre, ezt egyre inkább igénylik a résztvevők. Szólt a migránsválságról is, ami szintén indokolja a keresztény értékekre való nevelést. A kereszténység kigúnyolása a kétezer éves európai kultúrát alapjaiban rengeti meg – fogalmazott az érsek-metropolita, de a jelenlegi zűrzavar végkifejletét nem látja előre. Annyit bizonyosnak vél, ha Krisztusra tekintünk, akkor megtanulunk Péterhez hasonlóan vízen járni, a felszínen maradunk.

Dr. Seszták István főhelynök atya a szervezésről elmondta, hogy bár kissé több előkészülettel járt a mostani az eddigiekhez képest, a nagyszerű fogadtatás miatt megérte átlépniük az országhatárt. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy bár van egy mindenkori forgatókönyvük ezeknek a zarándoklatoknak, arra nagyon ügyelnek, hogy ne váljanak sablonossá.

Útközben a gyaloglókhoz csatlakozott Szocska Ábel atya, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója. Ő annak a lelki többletnek és kegyelemnek a jelentőségét emelte ki, amit egy ilyen gyalogos zarándoklat során nyernek.

Szerdán érkeztek meg Hegyközszentmiklós érintésével Nagykágyára, s rövidke pihenő és a helybeliek által felajánlott ebéd elfogyasztása után már folytatták is útjukat Csokalyra. Ott felkeresték a görögkatolikus templomot, majd Székelyhíd felé vették az irányt. Béres Csaba, a város polgármestere Szentjobbtól Székelyhídig maga is beállt a zarándokok közé, mintegy húsz kilométeren át együtt imádkozott, énekelt, gyalogolt a résztvevőkkel.

A székelyhídi strandra érkező csoportot Böjte Csaba ferences szerzetes fogadta, és egy tartalmas nap és este során, számos előadás, tanítás révén a zarándoklat igazi végcéljára – ami nem Máriapócs –, a Mindenhatóra irányította a figyelmet. A szerzetes a zarándoklat jelentőségét abban látja, hogy általa jobban megismerjük önmagunkat, a hosszú gyaloglás során felszínre törnek hibáink, gyarlóságaink, ugyanakkor a bennünk lévő erények is. A legfontosabb mégis az, hogy önmagunk és egymás megismerésén túl Istenhez kerüljünk közelebb – összegzett Csaba testvér.

A helyi Zajgó Néptánccsoport, valamint a nagyszalontai gyermekotthon lakói tánccal, színpadi játékkal kedveskedtek a vendégeknek. Az est folyamán bizonyságtevő, tanító, lélekerősítő célzatú fórumra került sor: Kiss Norbert Ferenc-rendi öregdiák moderátori segédlete mellett Böjte Csaba, Kocsis Fülöp és Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó hitről, kitartásról, a célok eléréséről beszélgetett.

Másnap, csütörtökön indultak tovább a zarándokok, néhány érmelléki település érintésével átlépték az országhatárt. Magukkal vitték a Partiumban élők szeretetét, s hitet, követendő példát hintettek, amerre jártak.