Várja lakóit a monospetri idősotthon

Maga az épület már két éve elkészült, a bútorzat is a helyére került, de a működési feltételek csak mostanra tisztázódtak. A szükséges engedélyek – tűzvédelmi, közegészségügyi stb. – beszerzése és a szakértő személyzet alkalmazása időigényes feladat volt. Végre minden rendben van, így szeptembertől fogadni tudja a szépkorúakat az intézmény.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Monospetri központi parkjában, igazán szép, kellemes környezetben épült meg a kétemeletes (háromszintes) épület. Működtetője a monospetri székhellyel bejegyzett Platán Alapítvány. Mottója: „Életet az éveknek”. Célja méltóságteljes, nyugodt, orvosi felügyelettel ellátott öregkor megteremtése az otthon jövendő lakóinak. A jelentkezők számára a nyugdíjaskor elérése az alapfeltétel.

Barcui Barna vedresábrányi polgármester (Monospetri közigazgatásilag oda tartozik) és Porsztner Sarolta, az otthon vezetője mutatta be az impozáns, kényelmes, célzottan az idősek igényeit kielégítő lakhelyet. A földszinten kapott helyet a tágas nappali, ahol igazi társasági élet folyhat, valamint a konyha és a raktárhelyiségek. Az emeleteken 24 kétágyas szoba van, tehát összesen 48 lakót tudnak fogadni. A vezetőség úgy döntött, hogy egyelőre 40 személlyel számolnak, mivel kérésre és a felár megfizetése ellenében, aki igényli, egyedül is lakhat a szobában. Ezenkívül sürgősségi esetre is tartalékolnak egy-két szobát.

A lakóterek berendezése praktikus és ízléses. A két ágy mellett szekrények, közös asztal, székek, kábeltévé és internet-szolgáltatás teszi otthonosabbá a szobákat. A folyosón is vannak kulcsra zárható szekrények, továbbá vezetékes telefon, melyen hívhatók a bennlakók. A hely függvényében mindenki beviheti azokat a tárgyakat, melyekhez nagyon ragaszkodik. A szintek közötti közlekedést lift könnyíti meg, az épületet pedig teljes egészében akadálymentesítették. Mindegyik szobához jól felszerelt fürdőszoba tartozik.

Szabadidejüket a majdani otthonbeliek a nappaliban sakkozással, kézimunkázással, zenehallgatással, társasjátékokkal tölthetik, és könyvtár is van. Kinetoterápiás és tornaterem várja azokat, akik igényt tartanak rá. Kérésre szobabicikliket is rendelkezésre bocsátanak. A névnapokat, születésnapokat közösen ünneplik majd meg. A belső szórakozási lehetőségeken túl közös színházlátogatásokat és kirándulásokat is fognak szervezni. Hitét házon belül mindenki felekezete szerint gyakorolhatja.

A szépkorú bennlakók teljes körű felügyeletet és ellátást kapnak. Ebbe beletartozik az egészségügyi ellátás meg a napi ötszöri étkezés saját konyhájukon készített eledellel; a menü egészségi állapotuktól függ. Hetente kétszer az intézmény rendelőjében háziorvos fogadja a betegeket. Az ápolói és nővéri szolgáltatás 24 órás, tehát folyamatos. Gondoskodnak az életfunkciók ellenőrzéséről és a gyógyszerek beadásáról.

A működtetés költségeit a községi tanács fedezi az általa létrehozott alapítványon keresztül. E célra a költségvetésből havi 10 000 lejes keretet különítettek el. Az önkormányzat fizeti a közköltségeket is. A jelenlegi rendelkezések szerint ezt öt évig kell megtennie, utána igényelhetnek állami támogatást. Az otthon lakóinak vagy azok hozzátartozóinak 1500-tól 2300 lejig terjedő térítési díjat kell fizetniük. Az összeg nagyságát a bennlakó egészségi állapota határozza meg.

A Platán Alapítvány távlati tervei között szerepel egy délutáni iskola, egy óvoda és egy szociális konyha működtetése is. Ezeket szeretnék mielőbb tető alá hozni. Ha sikerül, az alapítvány komplex szociális háló működtetője lesz.