Egy aláírást jogainkért

Egy hónap alatt közel 8000 aláírás gyűlt össze online annak érdekében, hogy az Európai Unió dolgozzon ki jogszabályt az őshonos nemzeti kisebbségek védelmére. Erdélyből 250 000 aláírás elérése a cél, az RMDSZ átfogó tájékoztatással járul ehhez hozzá.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Több szempontból is úttörő kezdeményezés mellé állhatnak a kisebbségi jogaink érvényesítését, európai számonkérését szívükön viselő romániai magyarok. Az RMDSZ, a Dél-tiroli Néppárt (SVP) és az Európai Nemzetiségek Ifjúsága (YEN) több mint négy évvel ezelőtt terjesztette az Európai Bizottság (EB) elé az őshonos nemzetiségek jogvédelmére vonatkozó polgári kezdeményezést, ám a hasonló próbálkozásokat az EB mindig lesöpörte az asztalról arra hivatkozva, hogy ez tagállami jogkör. Viszont az Európai Bíróság idén tavasszal meghozott ítéletében az igényelt 11 jogalkotási téma közül 9-ben elismerte az EB illetékességét, ez utóbbi pedig bejegyezte az indítványt. A Bizottság „munkára fogásához” most az szükséges, hogy egy év leforgása alatt a kezdeményezők az EU legalább 7 országából egymillió állampolgárt állítsanak az ügy mellé.

A kezdeményezést felkarolta az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) is, az RMDSZ pedig premierként az országban online aláírásgyűjtő portált indított. Ez elérhető a http://www.jogaink.eu címről. Innen közvetlenül hozzáférhető a Minority SafePack (kisebbségek mentőcsomagjának fordítható) európai polgári kezdeményezés hivatalos magyar szövege, és megtudhatók a céljai, illetve rövid, pontos útmutatást kapunk az aláírás módjáról. A szignálás igazán egyszerű, a pontos név, lakcím (irányítószám!), személyi szám szükséges hozzá, és egy ellenőrző kód beütése. A regisztrálás pedig közvetlenül Brüsszelben történik.

Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Szabó Ödön parlamenti képviselő is arra biztat mindenkit, hogy akinek lehetősége van rá, válassza az online aláírást. A fiataloknak biztosan ez a kézenfekvő. Papír íveken is lehet támogatni – nagy közösségi rendezvényeken, például a Kolozsvári Magyar Napokon már volt erre is lehetőség –, és elindult a Szövetség átfogó, személyes, házról házra járó tájékoztató akciója is. A politikus szerint ez már amiatt is szükséges, mert a kezdeményezés angol neve magyarázatra szorul, és közvetlen találkozásnál van alkalom a célok érthetőbb ismertetésére is.

A kisebbségvédelmi mentőcsomag részeként kérjük egyebek mellett nyelvhasználati, oktatási, kulturális jogaink védelmét, a hátrányos megkülönböztetés megszüntetését. A lényeg, hogy ezeket az EU minden tagállamára kötelező jogszabályokban rögzítsék. Az indítvány jelentőségét jelzi, hogy időközben Románia beperelte az EB-t a kezdeményezés bejegyzése miatt. Emiatt is számít nehézségekre az RMDSZ az aláírásgyűjtő ívek majdani ellenőrzésekor. A papíron leadott kézjegyek hitelességét ugyanis az uniós tagállam illetékes hatóságának kell megállapítania, ez Romániában az Állandó Választási Hatóság. Online aláírásnál viszont az ellenőrzés Brüsszel dolga.