Tordai Ferenc emlékversei

Az Arany János Művelődési Egyesület gondozásában jelent meg Tordai Ferenc nagyszalontai tanító és kántor verseit tartalmazó kötet. Az ünnepélyes bemutatóra szombat délután került sor a Zilahy Lajos Művelődési Házban.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A könyvbemutatón megjelenteket Patócs Júlia, az Arany János Művelődési Egyesület elnöke (a képen állva) köszöntötte, majd Tordai Ferenc dédunokája, Tordai Ildikó mutatta be a kötetet. A kiadvány az eredeti kéziratokban szereplő szövegeket tartalmazza, nem változtattak rajtuk semmit.

A kötet elején Tordai Ferenc egykori nagyszalontai kántor-tanító önéletrajza olvasható, majd több fejezeten át következnek a versei. A saját költemények kiegészülnek olyanokkal, amelyeket mások írtak, de Tordai Ferenc megőrizte, feljegyezte azokat a füzeteiben. Találhatunk néhány kottát is, illetve képeket, amiket ajándékba kapott. Az utolsó fejezet címe Saját emlékeim. Erre az oldalra bárki leírhatja legkedvesebb emlékét a tanítóról, ezzel is személyessé téve a versgyűjteményt.

A kötet ismertetése után Dánielisz Endre helytörténész idézte fel a tanítóval kapcsolatos emlékeit, majd ifj. Tordai Ferenc, a szerző unokája mondta el ünnepi gondolatait. A kötetben található versekből Ardai Erika lelkész olvasott fel egy csokorra valót, Tódor Albert, a család közeli barátja pedig a könyv születésének előzményeit idézte fel. A könyvbemutató végén a jelenlévők is kezükbe vehették a kiadványt, s a versek olvastán meghatódva idézték fel szívükben Nagyszalonta tanítóját.