Esőverte Traubenfest Monospetriben

Ünnepségre gyűlt szeptember 17-én, vasárnap Monospetri lakossága, a Német Demokrata Fórum (NDF) által szervezett szüreti mulatságra. Ilyen alkalmakra még az elszármazottak is hazajönnek, hisz bár az NDF szervezi, az egész falu ünnepe ez.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az egész napos eseménysor az impozáns német közösségi háznál kezdődött, az ott népviseletben felsorakozott fiatalok felvonulásával. A felvezető páros vitte a rendezvény hirdetőtábláját, amelyet stílusosan szőlőlevéllel és szőlőfürtökkel díszítettek. Mögöttük a helyi fúvószenekar játéka hívta fel a figyelmet a történésekre. A házakból az utcára hajtotta az embereket a kíváncsiság, a nézelődők kedvéért meg-megálltak a felvonuló fiatalok, és roptak egy-egy táncot.

A hívogató felvonulás a római katolikus templomnál ért véget, ott szentmise vette kezdetét. Ezúttal Szűcs Attila bihardiószegi plébános celebrálta a misét, magyar és német nyelven. A kórus is két nyelven szolgált. A templomi alkalmat követően a felvonulók visszatértek a Német Demokrata Fórum közösségi házához, és megkoszorúzták Hans Rösch emléktábláját az épület falán. Ő sokat tett a helyi közösségért. Miután a fiatalok bemutattak egy nemzetiségi táncot a füves udvaron, közös ebédre került sor. Ekkor sikerült néhány szót váltanunk a közösség helyi elnökével.

Végső András az NDF monospetri szervezetének eddigi tevékenységéről, illetve az aznapi eseményről is beszélt: „Tizenkilenc évvel ezelőtt alakult meg a helyi szervezet, azóta számtalan rendezvényt, találkozót tartottunk. Még a falu nevét is átkereszteltük Mühlpetrire, ami magyarul Malmospetrit jelent. Nagyon szép közösségi házat építettünk németországiak segítségével, velük ma is élő kapcsolatunk van. Emellett önerőből is sokat áldozunk fejlesztésekre. A mai napon Krasznabéltekről, Margittáról, Tasnádról, Nagyváradról, Újpalotáról és Szatmárnémetiből várunk vendégeket. Saját nemzetiségi néptánccsoporttal érkeznek, illetve nagyobb részük részt is vett a felvonuláson. Délután mindannyian fellépnek a helyi művelődési házban, de nemcsak ők, hanem falunk büszkesége, a Bábota Néptáncegyüttes is.”

A falu lakosságának mintegy 8 százalékát teszik ki a német fórum tagjai, tudtuk meg Barcui Barnától, Vedresábrány polgármesterétől (Monospetri közigazgatásilag ehhez a községközponthoz tartozik). Az elöljáró a színpadi táncparádé előtt köszöntötte az ünneplőket, biztosítva őket arról, hogy az önkormányzat mindig örömmel támogatja a Traubenfestet, mert az egész lakosság ünnepévé vált az évek során.

Amint elkezdődött a tánccsoportok fellépése, az időjárás vészjósló előjeleket mutatott. A hirtelen jött vihar miatt az áramszolgáltatás is megszakadt, így az előadást kénytelenek voltak félbeszakítani.