Átadták Nagyszalontán a szórványkollégiumot

Tanévnyitáskor avatták fel a hajdúvárosban az Arany János Elméleti Líceumhoz tartozó új iskola és szórványkollégium épületét. Az eseményre a magyar kormány is elküldte reprezentánsait, ugyanis az ingatlan budapesti állami forrásból épült fel a református egyház telkén.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Idén szeptemberben is a református templomban kezdődött a nagyszalontai magyar iskola tanévnyitó ünnepsége. Mikló István Boldizsár lelkipásztor igehirdetésében Jézus pedagógiájának fontosságára hívta fel a figyelmet. Ennek három összetevője van: az első a tananyag, amely tulajdonképpen az új életre nevelés, a második a módszertan, az a példa, amit a felnőttek a gyermekeknek mutatnak, a harmadik összetevő pedig a hozzáállás, mely tükrözi, hogy milyen lelkülettel végezzük a munkát. A kulcsszó az alázat, anélkül minden törekvés kudarcra van ítélve. Jézus pedagógiájának gyakorlatba ültetése közös feladat, minden szülő, tanár, diák feladata, hiszen csak közösen lehet a kívánt célt elérni.

Tornai Melinda, az Arany János Elméleti Líceum igazgatónője külön köszöntötte azt a 63 gyermeket, akik idén lépik át először az iskola küszöbét. A 167 napból álló 2017/18-as tanévben 50 osztályban 1100 diák tanul a magyar iskolában, a legkisebbeket Bereczki Magdolna, Kisvárdai Gabriella és Nagy Beáta tanítónők kísérik a tudás útján. Az V. osztályok osztályfőnökei ebben a tanévben Törő Melánia, Mailinger Enikő, Balázs Izolda és Kiri Evelin, a IX.-es osztályokat pedig Mészár Julianna, Domján Laura, Kristófi Aletta és Fenesi Ferenc irányítják. A tanfelügyelőség képviselője a romániai szakminiszter tanévnyitói üzenetét tolmácsolta.

Török László polgármester köszönetet mondott többek között a magyar kormánynak és Orbán Viktor miniszterelnöknek, amiért a támogatásuk révén megépülhetett az új iskola és szórványkollégium, továbbá háláját fejezte ki Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselőnek is, aki Nagyszalonta barátjaként évek óta elkötelezett segítője a hajdúvárosnak. Szabó Ödön parlamenti képviselő Bihar megye büszkeségének nevezte az új iskolaépületet, Nagyszalonta városát pedig követendő példaként iktatta beszédébe, kiemelve, hogy a hajdúváros a dél-bihari térség központjaként példás komolysággal látja el feladatait a közösség érdekében.

A templomi ünnepség után a tanévnyitó az iskola udvarán folytatódott, itt Mikló Ferenc lelkipásztor mondott köszönetet a támogatóknak és a kivitelezőknek, és megosztotta érzéseit is a jelenlévőkkel. Mint mondta, a három év alatt, amíg az iskola épült, több volt benne a szeretet, mint az erő és a türelem. A gyerekek iránti szeretet vezérelte, s arra kérte a diákokat, becsüljék meg az iskolát, vigyázzanak rá, és tanuljanak sokat, „és hiszem, hogy Isten áldása ebben az iskolaközpontban veletek lesz”.

A magyar kormány képviseletében Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára üdvözölte a nagyszalontaiakat. Beszédében a gyermekek eredményes nevelése érdekében nélkülözhetetlennek nevezte a szülők, az iskola és az egyház összefogását. Azt is megemlítette, hogy a tanintézet jövőre bővülni fog egy tornateremmel is. Németh Szilárd országgyűlési képviselő Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét olvasta fel. A meghirdetett programtól eltérően a Miniszterelnökséget vezető Lázár János miniszter nem jöhetett el Szalontára.

Györgypál Gergő és Zsorda Dorottya diákok szavalatai után az áldáskérések zárták a programot. A szalontai, erdőgyaraki, nagyzeréndi, aradi, feketegyarmati, köröstárkányi és tamáshidai lelkész kérte Isten áldását, ugyanis ezekből a térségekből érkeznek gyermekek az iskolába és a szórványkollégiumba.

A szívmelengető percek után a Himnusz csendült fel, majd az új épület főbejáratához vonult át az ünneplő közönség. A bejáratnál Mikló Ferenc, Soltész Miklós, dr. Naszvadi György és Németh Szilárd közösen vágta át az avatószalagot. Ezután kitárult az ajtó, és az érdeklődők bejárhatták Nagyszalonta legújabb büszkeségét, az új iskolát, ahol minden bizonnyal bárki szívesen töltené a diákkorát.