Folytatódhat a Körösvidéki Múzeum rendbetétele és az útfelújítás

Miniszterek, államtitkárok egyeztettek Bihar megyei polgármesterekkel Nagyváradon csütörtökön délelőtt. Egyúttal a bukaresti vendégek több fontos projekt támogatási szerződését is aláírták a megyei önkormányzat elöljáróival a megyeházán.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Paul Stănescu kormányfőhelyettes, fejlesztési miniszter, Marius Nica, az európai uniós alapok megbízott minisztere és Adrian Ionuţ Gâdea államtitkár járt csütörtökön a váradi megyeházán. Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök, Ioan Mang és Traian Bodea alelnök részvételével jelentős itteni projektek finanszírozását foglalták írásba, majd polgármesterekkel egyeztettek.

Elsőként a Körösvidéki Múzeum új székháza felújításának folytatásáról beszélt Aurel Chiriac múzeumigazgató. Az 5,5 millió euró értékű projekt az egykori hadapródiskola udvarának rendezését szolgálja, emellett pakolóhelyeket létesítenek, illetve az első emelten a természettudományos és a történelmi részleg kialakítását fejezik be. A projektet a Regionális Operatív Programból támogatják, s mint Pásztor Sándor elmondta, hamarosan kiírják a közbeszerzéseket.

Ioan Mang elsőként a szintén a regionális program támogatásával megvalósuló, az Erdélyi Szigethegységet átszelő útról beszélt. Az út első szakaszának támogatási szerződését írták alá csütörtökön. Az út Belényest köti össze Biharfüreddel, a lesi vízgyűjtővel és Jádremetével, kivitelezésére 29,5 millió euró jut.

Két további út korszerűsítésének támogatási szerződését is aláírták, ezeket a vidékfejlesztési programban támogatják. Mint Ioan Mang elmondta, a Belényes–Biharrósa–Esküllő–Élesd útszakasz (33,6 kilométer) felújítására 129,9 millió lej, a Szombatság–Bihardobrosd–Biharlonka (21 km) útra pedig 57,5 millió lej jut. Év végig újabb megyei utak modernizálásáról szóló szerződéseket is aláírnak majd, pontosította az alelnök, s hozzátette: ezen a napon 179 millió lej, körülbelül 49 millió euró érkezett Bihar megyébe.

Paul Stănescu kormányfőhelyettes további támogatásáról biztosította a megyei önkormányzatot. Mind mondta, minden ilyen projekt haszonélvezői első sorban a megye lakói. Leszögezte: egyes állításokkal ellentétben a vidékfejlesztési program támogatásait nem politikai alapon ítélik oda, hanem olyan kritériumokat figyelembe véve, mint például az illető megye településeinek és lakóinak száma.

Marius Nica a gratuláció mellett elmondta, hogy a következőkben Kolozs, Beszterce-Naszód és Szilágy megyei projektek támogatási szerződéseit írják alá, és hozzátette: azt szeretné, ha 2023-ra Románia jó példa lenne az uniós alapok lehívásában.

Adrian Ionuţ Gâdea emlékeztetett arra, hogy a vidékfejlesztési program első, négyéves szakaszában, mely 2013-ban indult, Biharban 177 projekt kapott 868 millió lej támogatást, 2017-től pedig máris 172 projekt 751 millió lejt. Jelenleg is dolgoznak például az Országos Lakásügynökség új tömbházain Nagyváradon, és készülnek további projektek újabb váradi, belényesi és biharszentandrási lakások építésén.

A képen: Marius Nica, Paul Stănescu és Adrian Ionuţ Gâdea