Költségvetés-módosítás, hitelfelvétel

Módosították a Bihar megyei önkormányzat és alárendelt intézményei idei költségvetését a decemberi tanácsülésen. Jóváhagyták azt is, hogy kezességet vállaljon a megye a reptér új termináljának építésére felveendő bankhitelért.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az év utolsó tanácsülése lévén, advent idején rendhagyó módon kezdődött a Bihar Megyei Tanács decemberi rendes ülése. Kis- és nagyobb diákok kolindáló csoportjainak rövid, zenés összeállítását hallgatták meg a megyeháza dísztermében összegyűlt tisztségviselők.

A 2017-es megyei költségvetés bevételi és kiadási oldalát egyaránt 8,877 millió lejjel bővítették. A bevételek az áfa visszaosztásából, engedélyek kibocsátásából stb. származnak. A kiadások között például 3,2 millió lejt különítettek el a különleges szükségletekkel bíró gyermekek járandóságainak kifizetésére, 958 ezer lejt a speciális iskolák munkatársainak fizetésére – ezt az összeget bírósági úton nyerték el.

A Szigligeti Színház 278 ezer lejt kap a tűzvédelmi engedély beszerzéséhez szükséges berendezések megvásárlására és a megfelelő munkálatok elvégzésére, az egyházak világi alkalmazottainak fizetésére pedig 2,9 millió lejt különítettek el. Az Ecoland Bihor egymillió lejt kap járulékfizetésre, a Francisc Hubic Művészeti Iskola költségvetését 116,9 ezer lejjel növelik meg, a pénz saját bevételekből származik.

Az egyes alárendelt intézmények saját költségvetésükön belül csoportosítottak át pénzt, például a Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség büdzséjéből 31 ezer lejt fordíthatnak ily módo javításokra, a Regina Maria Színház pedig százezer lejjel csökkentette bérkiadásait, s a pénzből külsősök honoráriumát fizetik majd ki.

A Nagyváradi Repülőtér 6,7 millió lejes hitelt vesz fel az új terminál építésér. Az egyhangúlag elfogadott határozat alapján a megyei önkormányzat jótáll a visszafizetésért. A kölcsönt a CEC Banktól veszik majd fel. Jóváhagyták a Bihari Ipari Parkok Rt. tőkeemelését is; 999,7 ezer lejjel nőtt a tőke, ezt a mezőtelegdi és a székelyhídi ipari park fejlesztésére fordítják majd.