Margittán kulturális hét lett a városnapokból

Öt év után idén végre birtokba vehették a nézők és az előadók a margittai felújított művelődési házat. Megnyitását a városnapokra – október 20–22. – időzítették, előtte kulturális napokat tartottak, így együttesen a rendezvények kulturális hétté duzzadtak.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A szervezők változatos kulturális menüt állítottak össze, hogy mindenki találhasson egyéniségéhez illő műsort. Kezdésnek október 15-én a nagyváradi Mária Királyné Színház művészei léptek fel Peter Quilter Teljes dicsőségben című vígjátékával. Második nap a tánckedvelők nézhették meg a Háromszék Táncegyüttes Mundruc című táncjátékát, Könczei Árpád koreográfiájával és rendezésében. Az előadást Martin György emlékére ajánlották, aki nagyon sokat foglalkozott Mátyás István Mundruc virtuóz legényes táncaival. A kulturális műsorokra kiéhezett közönség mindkét napon megtöltötte a termet.

A közművelődési hét harmadik és negyedik napjának délelőttje a gyermekeknek kedvezett. Az Arcadia és a Lilliput bábtársulat előadásai nyújtottak számukra maradandó élményt. A gyerekek legalább úgy várták ezeket a műsorokat, mint a felnőttek – a telt ház bizonyította ezt. A harmadik nap délutánján a Nagyváradi Állami Filharmónia koncertje igazi csemegének számított, egyebek mellett Mozart-, Bartók- és Sosztakovics-művekkel. A hangversenyt megtisztelte jelenlétével Meleg Vilmos színművész, a filharmónia igazgatója és Ioan Mang, a Bihar Megyei Tanács alelnöke is.

Az ötödik napon a nagyváradi Szigligeti Színház művészeinek előadásában Székely Csaba Bányavirág című tragikomédiáját tekinthette meg a nagyérdemű. Ez az előadás is telt házat eredményezett. Pásztor Sándor, a megyei tanács elnöke is jelen volt, és látva a margittaiak kultúra iránti lelkesedését, megígérte, lépéseket tesz azért, hogy bérletes előadásokkal a Szigligeti Színház művészei Margitta állandó vendégei legyenek.

A hatodik napon a Horváth János Elméleti Líceum diákjai birtokolták a művelődési házat. Gólyák a világ körül címmel ott tartották meg idei gólyabáljukat. Felnőtt közönségben sem volt hiány, hiszen a szülők, nagyszülők szép számban képviseltették magukat. A hetedik napon a programsorozatot a Horváth János Társaság színjátszó csoportjának kabaréműsora zárta. Ezt farsangkor szokták bemutatni, néhány környékbeli településen ez meg is történt, a margittai bemutatóval pedig megvárták a kultúrház nyitását. Ez a műsor minden évben telt házas, most sem csalódtak a fellépők. A nézők egy része már órákkal a kezdés előtt érkezett, hogy jó helyet kapjon. Helyjegyet ugyanis még nem tudtak kiadni, mivel a nézőtéri széksorok és az ülőhelyek számozása ezután készül el. A nézőtér megtelt, pótszékekre is szükség volt. Az előadást megtisztelték jelenlétükkel a testvérvárosok, Berettyóújfalu és Kiskőrös küldöttségei, budapesti, debreceni, sárvári és hajdúbagosi vendégek Magyarországról, itthonról Cseke Attila szenátor, megyei RMDSZ-elnök, Pocsaly Zoltán polgármester, körzeti és helyi RMDSZ-es vezetők, intézmények és civil szervezetek elöljárói. Szoboszlai Endre újságíró, a Hajdú-Bihar Megyei Huszárhagyomány-őrző Egyesület alelnöke visszajáró vendége a kabarénak. Az évek során egyesülete nevében átadott elismerő oklevelekkel is kinyilvánította tiszteletét. Eddig 11 előadónak adott oklevelet, most újabb 8 kapta meg az elismerést „a közösségi élet fejlesztéséért, a magyar kultúra, nemzeti értékeink és a hagyományok ápolása érdekében kifejtett áldozatkész munkájáért”.

A kulturális hét utolsó napjainak másik helyszíne a városközpontban felállított szabadtéri színpad volt. Itt léptek fel a meghívott hivatásos előadóművészek, együttesek. A magyar közönséget leginkább Daróczi Carmen, Caramel, a Sabyest, valamint a margittai Detox együttes koncertje vonzotta. A néptánc-összeállításban a helybeli Gyöngyvetők, a berettyószéplaki Bodzavirág és a micskei Görböc együttes mutatta be műsorát. A Gyöngyvetők dunántúli, moldvai, rábaközi, szatmári és marosszéki táncaikkal nagy sikert arattak, ám ezt nem a hazai pálya előnyének köszönhetik, hanem gondosan kidolgozott és jól kivitelezett fellépésüknek. A néptáncegyüttes kórusa pedig kalocsai, pálpataki és sárszegi népdalokat énekelt. Felkészítőik: Deák Andrea és Juhos Márta tanítónők-néptáncoktatók. Gál Szofi népdalokat énekelt.

A művelődési ház emeletén kialakított kiállítótérben a város képzőművészeinek – Asloviciu Angyal Anikó, Barbu Edit, Bánházi Gyöngyi, Bagosi Annamária, Papp Antónia, Papp Gábor, Papp Lili, Silaghi Stelian, valamint a Margittáról Sárvárra költözött Molnár Ibi – alkotásai voltak láthatók a kulturális hét idején. Nem volt meghatározott tematika, mindenki kedvenc műveit mutathatta be.

A magyar iskola minden délelőttre szervezett valamilyen programot a tanintézetben. Hétfőn Margitta 800+ címmel interaktív bemutatót tartottak, kedden 1956-ra emlékeztek, szerdán múzeumpedagógiai foglalkozás, csütörtökön tanár-diák kvízjáték, pénteken a Nagyváradi Egyetem Orvosi Karának előadói kaptak teret, majd holokauszt-megemlékezést tartottak.