Szalontai hírcsokor

A nagyszalontai önkormányzat folyamatosan azért dolgozik, hogy a város lakosainak minél szebb környezetet és jobb életkörülményeket teremtsen, legyen szó akár új munkahelyek létrehozásáról, akár az infrastruktúra korszerűsítéséről. A hajdúváros fejlődését szolgáló legújabb munkákról alább olvashatnak.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Rendbe rakják a meseparkot

Idén adták át a Nagyszalonta testvérvárosa, Csepel támogatása révén megvalósult különleges játszóteret. A Toldi Miklós alakját megidéző mesepark egy csapásra közkedveltté vált. Egész nyáron jelentősen igénybe volt véve a terület, de összességében jól vizsgázott. A nagy hőségben a fű kicsit kikopott, nem viselte jól a szárazságot, de miután az öntözőberendezés üzemidejét megkétszerezték, a pázsit feléledt.

Megtudtuk, hogy a téli időszakra a városháza bezárja a létesítményt, és a szünetet arra használják, hogy az üzemeltetés ideje alatt megtapasztalt hiányosságokat orvosolják. A meseparkban található ivókútnál például a gyerekek sokat pancsolnak, ezért a környékén sártócsa keletkezett. A fű sem bírta jól a sok vizet és a tapickolást. Ezt meg szeretnék változtatni, de nem a kút megszüntetésével. A gyerekeknek ezentúl is lesz lehetőségük inni, ha megszomjaznak játszadozás közben.

Szalonta Madarásznak segít

Szeptember végén a helyi tanács megszavazta és előterjesztette az Európai Unióhoz a két település együttműködését erősítő tervet. Határon átívelő projektre pályáztak közösen magyarországi (Békés megyei) településsel, jelesül Sarkad városával. A nagy gonddal összeállított technikai és gazdasági dokumentációt a hajdúváros polgármesteri hivatalában készítették. Nem kis megerőltetés volt ez annál is inkább, mert a szalontai önkormányzat már a nyolcadik uniós pályázatot nyújtotta be az elmúlt három hónap leforgása alatt.

A pályázat romániai része a Nagyszalonta–Madarász kerékpárút megépítésére vonatkozik. Ennek értelmében a szalontai Octavian Goga utca végén található bicikliút egy újabb szakasszal bővülhet. Innen a Váradra vezető országút mellett, a kifelé haladó út bal oldalán az árkot befedik, és az esővizet elvezető csatorna fölött futna a bicikliút. Később a Madarászi Csárdánál átvágna a jobb oldalra, onnan haladna a Jász Plaszt Kft.-ig, majd a Millennium Étteremnél belép Madarász községbe, és a fürdőig halad.

Felújítás alatt a Sarkadi út

Már vagy húsz éve annak, hogy alapos felújításon esett át a Magyarországra vezető Sarkadi út. Most éppen egy ilyen nagyszabású rekonstrukció zajlik. A 79B jelzésű országút a Nemzeti Útkezelő tulajdonában van, és az Arad–Nagyvárad nemzetközi, európai jelzésű úthoz kapcsolódik. Az országhatárhoz vezető szakaszon az utóbbi években nagyon megkopott, még járható volt ugyan, de tele mindenféle burkolati hibával. Az útjavítók minden nyáron próbálták foldozgatni, de végleges javítást csak a teljes burkolatcsere hozhat.

A nagyszalontai önkormányzat évek óta kérelmezte az útszakasz felújítását, és most ez sorra is került. A rossz burkolatot felmarják, és helyére új aszfaltköpenyt terítenek. Ottjártunkkor a munkálatnak mintegy 30 százaléka készült el. Azt is megtudtuk, hogy a szalontai önkormányzat nemcsak az út felújítását szorgalmazta, hanem azt is kérelmezte, hogy a Sarkadi utat átszelő vasúti sínekhez fénysorompót szereljen a Román Államvasutak a balesetveszély csökkentése érdekében.

Megújul a katolikus templom

Számos istenházát renováltak az elmúlt években Nagyszalontán. Tavaly az Aradi úton található ortodox templomot bővítették és adták át a híveknek. Idén a római katolikus templom került sorra.

Az épület annyira szürke lett az évek során a rárakódott szennyeződéstől, hogy teljesen beleolvadt a környezetébe. Most az egyházközség dr. Lőrincz Ottó kanonok, plébános kezdeményezésére elhatározta, hogy új köntösbe öltözteti. A hívek egy emberként papjuk mellé álltak, és mindent megtesznek, hogy valóra váljon az álmuk. Pályázatokat készítettek, adományt gyűjtöttek, hogy előteremtsék a felújításhoz szükséges összeget. A helyi önkormányzat is a törekvés mellé állt. Értesüléseink szerint idén a torony újul meg, és jövőre, ha lesz rá anyagi fedezet, a templomhajót is renoválják.