Gyógynövény-ábécé (170.) – Vidrafű (Menyanthes trifoliata L.)

A tárnicsfélék családjába tartozó évelő vízinövény. Lassú folyású patakok medrében, tőzeges, mocsaras, pangó vizes helyeken terem. Román elnevezése: trifoiște.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Hengeres, vízszintes gyökértörzséből hosszú nyelű, hármasával összetett, kissé húsos, kopasz, fénylő levelek fejlődnek. A levelek hossza elérheti a 10 cm-t, élük szabálytalanul csipkés, hullámos. A fehér, kívül pirosas vagy lilásrózsaszínű, fehéren rojtos virágai fürtvirágzatot képeznek. Magyarországon védett növény, gyűjtése tilos.

A termesztett állományból májusban, júniusban gyűjtik a levelét gyógyászati célra. Beszáradási aránya 6:1. Keserű iridoidglikozidokat (pl. loganin) és szekoiridoid glikozidokat (mentiafolin, dihidrofoliamentin, szverozid) tartalmaz (kb. 1 százalékban).

Étvágyjavító szer, az étvágytalanságban szenvedő felnőtteknek étkezések előtt teájából néhány korty ajánlott. Segíti a táplálék felszívódását, élénkíti az emésztést, de rendszertelen menstruáció vagy meghűlés kúrálására is használják. Gyomorkeserű likőrök egyik alkotóeleme. A népi gyógyászat lázcsillapítóként is alkalmazza.

Főzete külsőleg gyorsítja a sebgyógyulást, enyhíti a bőrirritációt, az ödémát.