Focipályán is erősítik a határ menti kapcsolatot

Több mint három évtizedes múltra tekint vissza a Bihar és Hajdú-Bihar megyei labdarúgó-egyesületek közötti együttműködés. Ennek két fontos állomására került sor októberben Érmihályfalván, majd pedig Biharkabán.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Elsőként a két megye labdarúgó játékvezetői találkoztak egymással, hogy egy barátságos mérkőzés lejátszása után megosszák egymással tapasztalataikat. Többéves szünet után, az idén áprilisban Derecskén megtartott odavágóval kezdődött meg ismét a Bihar és Hajdú-Bihar megyei labdarúgó-egyesületek Játékvezetői Bizottságai közötti kapcsolat szorosabbra fonása.

A visszavágót napsütéses őszi időben játszották az érmihályfalvi Praszler Gyula Stadionban. Az irigylésre méltó gyepszőnyegen nagy odaadással léptek pályára a csapatok, s gól nélküli első félidő után eseménydús második játékrész következett. A vendégek Gálfi Flórián góljával szereztek vezetést, majd a hazaiak jutottak egyenlítési lehetőséghez, ám a veterán Costandache büntetőt hibázott. A hajrában aztán csak sikerült a gólszerzés a bihari sípmestereknek Ionuţ Gavriş találatával.

A Bihar megyei játékvezetők a következő összeállításban léptek pályára: Sergiu Bărcan – George Mangra, Mădălin Pirtea, George Blaj, Marcel Pirtea, Orbán Norbert, Raoul Roşu, Constantin Costandache, Sergiu Bârţan, Romeo Şipoş, Ionel Gavriş. Játszott még: Gabrian Terici, Horia Buz és Aurel Ghenţ.

Közös erővel

A mérkőzés után a Gödör rendezvényházban vendégelték meg a két csapat tagjait a szervezők. Az eseményen Nyakó József, Érmihályfalva város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, külön kiemelve a határ menti kapcsolatok erősítésének fontosságát.

Értékelt még, egyben az együttműködés folytatását hangsúlyozta Radu Bitea, a Bihar Megyei Labdarúgó-egyesület nemrég megválasztott vezetője, s hasonlóan vélekedett Csige László, a hajdú-bihari társszövetség vezetője. A csapatokat a két játékvezetői bizottság elnöke, Ioan Pirtea és Sápi Csaba (volt FIFA bíró) vezette, ők szintén a tapasztalatcsere folytatásának fontosságát emelték ki, hangsúlyozva, közös erővel gyorsabban léphetnek előre.

Elöljárók is futballoztak

Alig két nappal a mihályfalvi esemény után a polgármestereken volt a sor, hogy a zöld gyepen bizonyítsák rátermettségüket. A Hajdú-Bihar megyei vendégek erős csapattal érkeztek, annak élén Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke állt, de Tasó László parlamenti képviselő, a megyei fociszövetség elnöke, valamint Csige László igazgató is megtisztelte részvételével az eseményt, amelynek házigazdája Biharkaba község polgármestere, Silviu Toda volt.

Az elöljáró hagyományos fogadtatásban részesítette a magyarországi vendégeket, a kenyér és só mellett egy kupica szilvapálinkával, majd pedig rövid folklórműsorral kedveskedett nekik. A helyi futballpályán megtartott focimérkőzés jó hangulatú volt, s a színvonalra sem lehetett panasz, hiszen mindkét oldalon akadt a labdával remekül bánó jó pár elöljáró.

A hazaiak csapatának gerincét a Zatykó Jácint (szentjobbi alpolgármester) – Boros Péter (a megyei fociegyesület főtitkára) – Pocsaly Zoltán (Margitta polgármestere) – Ferkő Jenő (magyarremetei gyökerekkel bíró erdészmérnök) négyes alkotta, igaz, a gólokért felelős utóbbinak ezúttal nem sikerült a hálóba találnia. Nem úgy a margittai polgármesternek, aki mellett a házigazdáktól „kölcsönvett” Ionel Goina talált be az ellenfél kapujába, ám mivel a határon túliak is ugyanannyiszor voltak eredményesek, a mérkőzés döntetlennel zárult. A végeredmény mindkét félnek elfogadható volt.

A meccs után a községközponttól nem messze lévő Aszóirtás (Sohodol) faluban található vadászházba invitálták a meghívottakat, és egy ízletes vacsora mellett beszélgettek a sporttevékenységek támogatásáról, a két megye településein található sportbázisok állapotáról, valamint a határ menti települések együttműködésének szorosabbá tételéről. Florin Porge, Vaskoh város polgármestere, meghívta a jelenlévőket: a polgármesteri találkozó következő Bihar megyei eseményét az ő településén rendezzék.

„Mindig örömmel találkozunk bihari barátainkkal, mert bátran állíthatom, hogy a labdarúgás terén mutatott együttműködéssel mi már jó három évtizeddel ezelőtt lebontottuk a két megye közötti határokat” – összegezte Tasó László parlamenti képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Labdarúgó-igazgatóság elnöke.

A biharkabai találkozó egyik eredményeként magyarországi testvértelepülést találhat az 1800 lakosú bihari község, újságolta örömmel Silviu Toda polgármester.