Januártól járnak Váradon a Berlinből vásárolt villamosok

Berlinből hoztak Nagyváradra tíz, a német fővárosban felújított villamost. A járművekre újévig felszerelik a GPS-rendszert, ezt követően forgalomba állítják a villamosokat.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Karácsony előtt mutatták meg a nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalatnál (HKV) a tíz felújított, Berlinből vásárolt Tatra villamost, melyek januártól szállítják majd az utasokat. Egy próbakört is tehettük az egyik szerelvénnyel: érezhetően melegebb – igaz, az ajtókat csak egyszer nyitották ki a remíztől a végállomásig tartó úton – és csendesebb a megyeszékhelyen közlekedő társainál.

Mircea Mălan nagyváradi alpolgármester elmondta: további húsz ilyen villamost vásárolnának Berlinből, és uniós pályázat segítségével tíz új szerelvényt is beszereznek. Egy villamos ára 25 ezer euró, szállítási költsége további tízezer euró volt, ám aha borsonak is tűnik az ár, kevesebbe került egy-egy ilyen használt jármű, mint ha a régieket újították volna fel. Viorel-Mircea Pop, a HKV vezetője ugyanis elmondta, hogy Aradon felbecsülték a korszerűsítési költségeket, és csak az elektromos részek felújítását körülbelül 50 ezer euróért végezték volna el.

A Váradra került kocsik hasonlóak a már itt lévő kis tömegközlekedési eszközökhöz; egy-egy jármű 19 méter hosszú, 33 ülő- és 66 állóhely van benne. Az ajtók gombnyomásra nyílnak-zárulnak, babakocsival a negyedik ajtónál lehet felszállni. Mint elhangzott, ezek a szerelvények fékezéskor elektromos áramot nyernek vissza, így gazdaságosabbak.