Bárki köthet nyugdíjszerződést

Sürgősségi kormányhatározattal módosítottak egyes társadalombiztosítási előírásokat, a rendelet tavaly december 20-án jelent meg a Hivatalos Közlönyben. A változásokról tájékoztatott a Bihar Megyei Nyugdíjpénztár.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az elmúlt év végén elfogadott egyik fontos jogszabályváltozást az jelenti, hogy bárki köthet nyugdíjszerződést azért, hogy megkaphassa a nyugdíjkorhatár elérésekor a nyugdíjat, illetve azért, hogy nagyobb nyugdíja legyen a korhatár elérésekor. Ha valaki hat hónapon át nem fizeti a szerződésben szereplő nyugdíjjárulékot, a nyugdíjpénztár kezdeményezheti a szerződésbontást. A szerződésben szereplő összeg módosítható a biztosított kérésére, illetve pénztár is változtathat ezen, ha a fizetett járulék összege kisebb a törvényszabta minimumnál.

A járulékot a szerződés alapján havonta kell fizetni a nyugdíjpénztárnál, illetve legtöbb 12 hónapra előre is be lehet fizetni. A járulékot a szerződésben szereplő jövedelem alapján számolják ki, de ez nem lehet kisebb, mint a nyugdíjbiztosítási költségvetés alapjául vett bruttó átlagjövedelem.

Járulékok

A nyugdíjbiztosítási járulék összege a Pénzügyi Törvénykönyv szerint 25 százalék az alkalmazottaknak és azoknak, akiknek kötelező ilyen járulékot fizetniük. A 2010/263-as törvény alapján a különleges munkakörülmények között dolgozók esetében 4 százalék, illetve 8 százalék azoknak a jogi és magánszemélyeknek, akiknek munkáltatói minőségük van.

Betegnyugdíj és temetési támogatás

A betegnyugdíj azoknak jár, akik nem érték még el a törvényes nyugdíjkorhatárt, és a hatályos törvények szerint munkabalesetben vagy betegség miatt – daganatos megbetegedés, skizofrénia vagy AIDS, illetve más megbetegedés vagy baleset következtében – vesztették el a munkaképességüket. Azoknak, akik nem szakmai, hanem más megbetegedés vagy baleset miatt veszítették el a munkaképességük legalább felét, abban az esetben jár a betegnyugdíj, ha az azt megelőzően öt évből legalább két évig fizették a nyugdíjjárulékot.

A temetési támogatást 2018. január 1-től kezdődően a kérvényezéstől számított három munkanapon belül fizeti ki a nyugdíjpénztár a hozzátartozóknak.