Zenés évkezdés a Szigligeti Színházban

Az új év első hónapjában zenei érdekességekkel készül közönségének a nagyváradi Szigligeti Színház: januárban zenés vígjáték, operett, vígopera Szent László királyról és a debreceni Kodály Filharmónia vendégjátéka várja a nézőket.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A Rejtő Jenő regényéből Hamvai Kornél, Darvas Benedek és Varró Dániel által színpadra vitt Vesztegzár a Grand Hotelben című, szilveszterkor bemutatott előadás a következő időpontokban lesz látható az év első hónapjában: január 6-án, 17 órától (Papp Magda-bérlet), január 7-én, 19 órától (Halasi Gyula-bérlet), illetve január 31-én, 19 órától (Ady Endre-bérlet).

Csókos asszony című, tavaly debütált operettjével érkezik Nagyváradra a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. A közismert slágereket - Csókos asszony,  Éjjel az omnibusz tetején, Los Angeles, Mi, muzsikus lelkek, Gyere, te nímand!, Van a Bajza utca sarkán egy kis palota - felvonultató előadást január 13-án (Tanay Emil-bérlet), illetve január 14-én (Bessenyei György-bérlet) láthatja a közönség.

Január 22-én, 18 órától, a magyar kultúra napján a Kodály Filharmónia vendégeskedik a Szigligeti Színházban. A vendégszereplés a Bihar Megyei Tanács és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának, illetve a megye és a cívisváros kulturális intézményeinek együttműködése eredményeként jön létre. Nagyvárad testvérvárosának klasszikus zenei formációja a névadó Kodály Zoltán olyan zeneműveivel lép színpadra, mint a Budavári Te Deum, Galántai táncok, illetve a Psalmus Hungaricus. A koncerten fellépnek: a Kodály Kórus, illetve a Kodály Filharmonikusok.

Az előadásokra és az ünnepi hangversenyre jegyek válthatók a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között, illetve egy órával az előadások előtt), valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon.

Január 27-én, 18 órától Selmeczi György Boldogasszony lovagja című vígoperája tekinthető meg a Szigligeti Színházban. A vendégelőadás a Kolozsvári Magyar Opera és a budapesti Művészetek Palotája koprodukciójában jött létre. Az esemény fővédnöke Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke.
Lovagkirályunk, Szent László alakja először tűnik fel operaszínpadon a produkció létrehozói, valamint az  alkotók, Selmeczi György zeneszerző és a librettót jegyző Béres Attila jóvoltából, ez utóbbi eredetileg rádiójáték formájában írta meg Bátorfa, a kis, Váradhoz közeli falu templomának építése körüli bonyodalmakat, majd Selmeczi György kérésére operaszövegkönyvvé alakította.

Az előadás cselekménye a beszédes nevű Bátorfán indul. Elkészült a templom, a falu népe Szent Lászlónak szentelné. Egy a bökkenő: László király még nem szent. A váradi püspökségen már egy éve ott időzik a pápai legátus és kísérete, hogy a szentté avatáshoz szükséges csodák vizsgálatát, a bizonyítási eljárást lefolytassa. Nosza, Bátorfa küldöttséget meneszt Váradra, és a szentté avatást előmozdítandó maguk adják elő Szent László legendáját.

A 2017 októberében színre került ősbemutatót Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője rendezte, jelmezeit a Szigligeti Társulat munkatársa, Florina Bellinda Vasilatos tervezte, díszleteit pedig a Regina Maria Színház tervezője, Ianis Vasilatos jegyzi.

A megyei önkormányzat által támogatott eseményre az érdeklődők kedvezményes, 20 lejes egységáron vásárolhatnak jegyet. A nagyszabású alkotás méltóképpen zárja majd a 2017-es Szent László Emlékévet. Jegyek január 9-étől kaphatók a Szigligeti Színház jegypénztárában.