Teljesült gyerekkori álma

Nem mindenkinek adatik meg, hogy munkájával, megélhetésével kapcsolatos gyerekkori álmai, elképzelései valóra váljanak. A gálospetri CODREA (ȘULUMAN) GYÖNGYI HILDA azok közé a szerencsések közé tartozik, akiknek ez sikerült.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Már kisgyermekként úgy képzelte el, hogy felnőttként az emberek gyógyítása lesz a hivatása. A vér látványától viszont iszonyodott, de ezt az akadályt is kiküszöbölte azzal, hogy fizioterápiás asszisztens lett. Codrea (Șuluman) Gyöngyi Hilda kedves és közvetlen személyisége nagy előnyt jelent ebben a szakmában. A betegeknek ugyanis a kedves szó, a mosoly gyógyszerként hat, megnyugtatja őket. Ezért a visszajáró páciensek Hilda nővért kérik kezelő asszisztensnek. Ő pedig soha senkit nem utasít vissza, még akkor sem, ha ez többletmunkával jár. Neki ugyanis a gyógyítás nem megterhelő, és örül, hogy segíthet.

– Milyen képzettség kell ahhoz, hogy valaki fizioterápiás asszisztens legyen?

– Én érettségi után az orvosi asszisztensi képzést végeztem el. Első évben általános oktatás folyik, másodévtől kezdődik a szakoktatás, esetemben a gyógytornász–gyógymasszőr–elektroterápia. Miután végeztem, 2012-ben önkéntesként kezdtem el a szakma gyakorlását a margittai kórházban. Először gyógytornászként dolgoztam másfél évig, majd az osztályvezető doktornő kérésére átmentem az elektroterápia részlegre, egy nyugdíjba vonult kolléganő helyére. Nem bántam meg, ezt is nagyon szeretem. Tulajdonképpen teljesült a gyermekkori álmom. A betegekkel és a kollégákkal is nagyon jól megértem magam. Jó ez a munkaközösség, olyan, mint egy nagy család. A betegekkel szeretek elbeszélgetni, lehetőség szerint megnyugtatni őket. Számomra előny, hogy magyarul és románul egyaránt anyanyelvi szinten beszélek. A magyarok is nagyon örülnek, amikor anyanyelvükön mondhatják el bajaikat.

– Milyen betegségek igényelnek fizioterápiás kezelést?

– Pácienseink zöme idült reumás panaszokkal érkezik, ők általában visszatérő betegek, vannak, akik 25-30 éve járnak kezelésre. Két kezelés között hat hónapnak kell eltelnie. Csonttörés esetén szintén fizioterápia javasolt utókezelésként. Ilyenkor a gyógytorna és az izomerősítő kezelés a legfontosabb, ez egyben gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító is. A kezelés módját az orvos határozza meg, a mi feladatunk ennek a végrehajtása. Egy kúra tíz napig tart, kedvező hatása utólag jelentkezik. Eleinte „felkeverheti” a tüneteket, talán jobban fáj, mint kezelés előtt, de ez később elmúlik. Erre mindig felhívjuk betegeink figyelmét, nehogy visszariadjanak a kezeléstől. Gerincferdülés és részleges bénulás esetében is segíthet a fizioterápia.

– Van sikerélményük? Tapasztalható látványos javulás?

– Általában segít a kezelés. Ha nem is szűnnek meg teljesen a tünetek, a páciens élete élhetőbb lesz, mint a kezelés előtt. Kétféle kezelés ingyenes, a továbbiakért fizetni kell. Sajnos több a beteg, mint amennyi pénzt az egészségbiztosító téríteni tud, ezért a hónap első felében mindig többen jelentkeznek. A hónap második felében azok a páciensek jönnek, akik nem kaptak időpontot az ingyenes kezelésre.

– Van olyan, aki fél az ilyen típusú kezelésektől? Városról vagy vidékről van több páciensük?

– Úgy tapasztaltam, hogy a férfiak jobban félnek az elektromos kezelésektől, mint a nők. Általában a fájdalomküszöbük is alacsonyabb, illetve érzékenyebbek. Egy-két kezelés után azonban megszokják, és megnyugszanak. Míg a nők maximális intenzitással viselik el a kezelést, addig a férfiaknál általában „fél normával” tudom alkalmazni. A páciensek városokból és vidékről egyaránt érkeznek. A jó minőségű termálvíznek és a hotelszolgáltatásnak köszönhetően igen sok a fizető páciens más megyékből is. Legtöbben Szatmárból és Máramarosból érkeznek. Ők a fürdő mellett fizioterápiás kezelést is kérnek. Ebbe a kategóriába a mágneses és az elektroterápia, a rövidhullám, az ultrahang, a lézeres kezelés és a galvánfürdő tartozik.

Codrea (Șuluman) Gyöngyi Hilda Gálospetriben született 1990-ben, ott végezte el az elemi iskolát, majd Érmihályfalván folytatta tanulmányait a középiskola kémia–biológia szakán. A nagyváradi hároméves Henri Coandă Egészségügyi Technikumban szerzett szakképesítést. Idén szeptemberben sínre rakta családi életét is, mivel férjhez ment. Gálospetriben lakik, munkahelyére onnan ingázik.