Orvosi ellátás az iskolai rendelőben

Mivel a diákok a hétköznapjaik nagy részét az iskolában töltik, gyakran előfordul, hogy egészségi gondjaik adódnak. Az Arany János Elméleti Líceum orvosi rendelőjében Szász Marcella doktornő és Ozsváth Andrea asszisztensnő fogadja a gyermekeket minden tanítási napon. A rendelő működéséről, a tapasztalatokról a közel másfél évtizede ott dolgozó OZSVÁTH ANDREA asszisztensnőt kérdeztük.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

 Milyen gyakran fordulnak önökhöz a diákok?

– Azt tapasztaljuk, hogy naponta keresnek fel a diákok különböző panaszokkal. Évszaktól függően hol több, hol kevesebb a beteg tanuló, például ilyenkor, tél elején igen sok a megfázás, tavasszal allergiás tünetekkel jelentkeznek, de volt már gyomorrontás, szédülés, fejfájás miatt hozzánk érkező diák is az utóbbi hetekben.

– A leggyakoribb panaszok enyhítésére van-e itt helyben lehetőség?

– Természetesen. A leggyakoribb panaszok – mint ahogy említettem, megfázás, fejfájás, emésztési zavarok – orvoslására a vizsgálat után sor kerül a megfelelő gyógyszerekkel. Minden esetben segítünk, és azonnal.

– Előfordult már, hogy súlyos problémával érkezett egy diák?

– Az esetek súlyosságát két szempont alapján lehet osztályozni. Orvosi szemszögből nézve közvetlen életveszélyben lévő páciens még nem volt, szerencsére. Súlyosabb esetek ritkán fordulnak elő, de azért volt már több alkalom, amikor mentőt kellett hívni, például ha kiszáradás fenyeget egy gyermeket.

– A diákok a tanítási nap folyamán bármikor fordulhatnak önökhöz segítségért?

– Bármikor és bármilyen problémával, bizalommal fordulhatnak hozzánk. Mindenkinek szívesen segítünk, panaszait orvosoljuk a legjobb tudásunk szerint. Ezzel együtt azonban a legfontosabb megelőzni a bajokat. Nem tudjuk eleget hangsúlyozni, mennyire fontos a folyadékbevitel, a mozgás, a pihenés, az egészséges táplálkozás és életmód. A gyerekeknek és a fiataloknak fokozottan oda kellene figyelniük mindezekre, hiszen fejlődésben lévő szervezetekről van szó, és kellő figyelemmel a legtöbb panasz, betegség megelőzhető.