Bekarikázott az elitbe

A Steaua Cycling Team elit csapatnak számít a kerékpárosok világában, számtalan hazai és nemzetközi sikert mondhat magáénak. Csak a legjobbak kerülhetnek be a csapatba, s a margittai HORVÁTH ROLANDNAK kemény és kitartó munkával ez sikerült. Előbb természetesen eredményeket kellett produkálnia, hogy felfigyeljenek rá, és meghívják állandó tagnak.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Horváth Roland 1995-ben született Margittán, és jelenleg is ebben a városban van az állandó lakhelye. Az edzési és a versenyidőszakban azonban mindig aktuális csapatának székhelyére költözik, jelen esetben Bukarestbe. Gyermekkora óta a kerékpározás szerelmese, s 2012-ben döntött úgy, hogy versenykerékpáros lesz. Tehetségének, akaraterejének, kitartásának köszönhetően tervét valóra váltotta.

Egy ideig a Margittai Kerékpáros Sportklub (CSC) tagja volt, de mivel a CSC főleg az idősebb generációt képviseli, hamar kinőtt belőle. Viszont ez a csapat volt számára az „ugródeszka”. 2015-ben került a komoly eredményekkel büszkélkedő csíkszeredai Tușnad nevű csapatba; az ajánlólevelet a kerékpáros ruhákat és kellékeket gyártó margittai Bellotto cégtől kapta. Hét hónapra a Székelyföldre költözött, és a versenyzés mellett 8–12 éves gyerekeket edzett is. Saját bevallása szerint nagyon sokat fejlődött ott. Egy csapat különböző országokból származó 10-12 főből, meghívásos alapon állt össze. Jól érezte ott magát, igazi családi hangulatban. Részt vett a székely körversenyen, majd Bulgáriában egy hatnapos, 950 km-es, szakaszokra osztott versenyen. A debreceni és a dévai próbákon szintén figyelemreméltó eredményeket ért el.

Felfigyeltek rá, így bekerült a román válogatottba. Újabb nagy lépést jelentett sportkarrierjében, hogy idén tavasszal meghívást kapott a bukaresti Steaua Cycling Teambe. Ez komoly munkára sarkallta, hiszen ebben a csapatban voltak nála jobb kerékpározók, akik húzóerőnek számítottak. Nyolc tagja van a csapatnak, versenyen általában hatan indulnak, a másik kettő tartalék sérülés esetére. Első közös edzőtáboruk februárban Törökországban volt. Naponta 130-150 kilométert tettek meg, sokszor 1300 méteres szintkülönbséggel megküzdve. Horváth Roland közben összehangolódott csapattársaival is, néhányukat már korábbról ismerte. Sok hazai és külföldi versenyen vettek részt, komoly eredményekkel. A csapatban vannak országos bajnokok, de minden tagnak fontos szerep jut, főleg a taktikai harcokban. Roland megbecsülésnek örvend, mivel szerződését 2018-ra is megújítják.

– Ön jelenleg kétlaki életet él, hol Margittán, hol Bukarestben tartózkodik. Mikor van rá lehetőség, hogy hazajöjjön szülővárosába?

– Nyáron állandóan Bukarestben vagyok, hiszen ott tartjuk az edzéseket, és sokat utazunk a csapattal külföldre. Együtt kell lennünk, hogy teljes mértékben összeszokjunk. Általában más csapatok is társulnak az edzésekhez, így 30-40 fő készül együtt. Közutakon edzünk, de van egy edzőpályánk is, az szintén hasznos a felkészülés során.

– Új csapatával mely versenyeken vett részt?

– Itthon a székely és a bihari körversenyen, valamint a Rom Grand Touron, külföldön Szerbia és Bulgária körversenyén, ez utóbbi kilenc napon át tartott. A győzelemhez a csapat minden tagja hozzájárul. Közös a siker és adott esetben a kudarcélmény is. Remélem, utóbbiban nem sok részünk lesz.

– Mik a tervei sportolói pályáján?

– Szeretnék ismét bekerülni a hazai válogatottba. Sajnos az idei időfutamban csak negyedik lettem, mivel nem volt megfelelő minőségű kerékpárom, csapatunk ugyanis idén még nem adott kerékpárt, csak ruházatot. A válogatottba az első három kerül be, de vannak esélyeim arra, hogy a szebeni körversenyre engem is meghívnak mint válogatott csapattagot. Az itthoni versenyek közül ez a legerősebb, mivel egy szakasza vagy a Transzalpin vagy a Transzfogarasi országúton van. Komoly csapatok jönnek erre, olyanok, amelyek részt vettek a Tour de France-on is. Jövőre már a csapatunk saját költségvetéséből állja számunkra a megfelelő kerékpárokat, így én is kapok egyet. Mindenképpen folytatni fogom a kerékpározást. Komolyan felkészülök a versenyekre, hogy segíthessem a csapatot, előnybe hozzam a legesélyesebb tagunkat, vagy én érjek el kiugró eredményt. Szeretek kerékpározni, és mindaddig, amíg képes vagyok rá, nem fogok lemondani róla. Ha már kiöregszem a versenyzésből, edzőként szeretnék tevékenykedni. Ezért terveim között szerepel ilyen diploma megszerzése is.

– Most itthon van, ilyenkor hogyan oldja meg az edzést?

– Ebben az időszakban a csapat többi tagja is otthon edz. Sikerült szereznem egy magyarországi személyi edzőt, ő segít az itthoni felkészülésben. Nem szükséges a személyes találkozás, ő elküldi az edzéstervet, én teljesítem, a mért eredményeket pedig elküldöm neki. Ennek alapján állítja össze a további edzéstervet. Az internet a kerékpárosoknak is nagy hasznukra van. Erdei terepversenyeken is részt veszek, ez segít az erőnléti felkészülésben. Részt vettem a zilahin, az aradin, a temesvárin és a kolozsvárin is. Szeptemberben megnyertem a Margitta Kupáját. Örülök, hogy itthon is bizonyíthattam.

– Valamilyen anyagi juttatásban részesülnek?

– A csapat ad egy minimális fizetést, de e mellett, amikor itthon vagyok, más munkát is el kell vállalnom. Szerencsére egyes versenyek pénzjutalommal is járnak, de ezen túl az apámtól örökölt szakmával, a kőműveskedéssel is kiegészítem keresetemet. Találtam egy margittai vállalkozót, aki megígérte, hogy támogatni fogja kerékpáros pályafutásomat. A téli erőnléti felkészülés része a vitaminok és proteinek bevitele a szervezetbe, ez szintén pénzbe kerül. Havonta 2000 km kerékpározás tartozik még a téli felkészüléshez. A Bellotto cég most is állandó támogatóm, finanszírozza a téli teremedzésem és a kerékpáralkatrészek költségeit.

A kerékpározás Horváth Roland életének szerves része. Nem tudna nélküle meglenni. Bár anyagilag nem a legkifizetődőbb foglalkozás, ő mégis boldog ember, mert azt csinálja, amit szeret. Szülővárosa büszke lehet rá, hiszen hírnevét öregbíti hazai és nemzetközi szinten egyaránt.