Diákok a tanügyi rendeletről

Január 17-én a Bihar Megyei Gheorghe Şincai Könyvtár Demokrácia fészke termében kerekasztal-beszélgetést tartottak Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, a képviselőház tanügyi szakbizottságának elnöke részvételével több diákszervezet képviselői.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A tanulókat Kőrösi Kristóf, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség vezetője és Kovács Norbert, a Bihar Megyei Diáktanács alelnöke mellett az egyes diáktanácsok elnökei, azaz Căuş Bianca Argentína, az Ady Endre Líceum, Szegedi Dávid, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, Adler Rafael, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és Lőrincz Bálint, a Mihai Eminescu Főgimnázium magyar tagozata diáktanácsának vezetője képviselte.

A diákok már beszélgettek egymás között arról – a Hivatalos Közlönyben még meg nem jelent – tanügyminisztériumi rendeletről, mellyel többek között eltörölnék az egyenruha viselését, vagy a tanórák alatt begyűjtenék a mobiltelefonokat a diákoktól. Ez utóbbi ötlettel szemben az volt a fő kifogásuk, hogy nincs ötlet arra, hol is tartanák a telefonokat. A diákok ugyanakkor jobban örülnének annak, ha a mobilokat használhatnák a tanórákon, de nem telefonálásra, hanem segédeszközként. Ennek kapcsán Szabó Ödön elmondta, valamiféle önigazolásként tekint mindenki a telefonokra: a diákok arra hivatkoznak, unalmas az óra, azért használják, a tanárok pedig azt nehezményezik, hogy a diákok a telefonjaikkal foglalkoznak, azért nehéz leadni nekik a tananyagot.

Az egyenruha beszüntetését ugyanakkor üdvözölték a diákok, ahogyan azt is, hogy a jegyeket a pedagógusok ne használhassák büntetésként. Az iskolaelhagyás a tanulók képviselői szerint is problémát jelent. Kérdéses ugyanakkor, hogy ennek megelőzésére mennyire hatékony a szülők büntetése, hiszen sok esetben a gyermekek azért állnak munkába, mert szükség van a keresetükre. Többgyermekes családoknak akár az is gondot jelenthet, hogy kifizessék a gyermekeik ingázását a más településen lévő iskolába, hangzott el.

A legtöbb kérdés kapcsán ugyanakkor a tanügy alulfinanszírozottsága is szóba került, hiszen a pénz hiánya miatt nemcsak a technológiai újdonságok bevezetése marad el, hanem infrastrukturális fejlesztések is.