Elektromos és hibridbuszt is bemutattak Nagyváradon

Január 25-én egy kínai, Xiamen Golden Dragon Pivot Electronic XML 6125CLE típusú elektromos, másnap pedig egy lengyel, Urbino Hybrid 12 márkájú, vegyes meghajtású autóbuszt mutattak be a bihari megyeszékhelyen.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Mivel január 26-án életbe lépett az új közszállítási törvény, mely kimondta, hogy 2019-től a vásárolt járművek 30 százaléka környezetbarát kell hogy legyen, a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (HKV) és a váradi önkormányzat vezetői is keresik a megfelelő autóbuszokat. Mircea Mălan alpolgármester csütörtöki közös sajtótájékoztatójukon elmondta, fontosak tartják a járműbemutatókat, próbaüzemeket, mivel keresik a legmegfelelőbb megoldásokat városnak.

Pénteken Viorel-Mircea Pop, a HKV igazgatója és Adrian Revnic műszaki igazgató is tett egy kört a Lengyelországból érkezett mintabusszal, melyről a gyártó Solaris romániai képviselője, Gabriel Florea beszélt. A vegyes meghajtású Urbinónak például gombnyomással lehajtható rámpái vannak, ezek megkönnyítik a kerekesszékben ülők vagy a gyermekkocsival érkezők le- és felszállását. A 12 méter hosszú járműben egyébként 24 ülő- és több mint 60 állóhely van.

Ami Nagyváradot illeti, a város adottságainak a hibridbuszok felelnének meg inkább, mint az igen drága és kevésbé tartós elektromos meghajtásúak, mondta az HKV igazgatója. Azt is elárulta, dolgoznak egy körülbelül 1,5 millió eurós RO–HU pályázaton, melynek segítségével hat vegyes meghajtású buszt vásárolnának, fejlesztenék az elektromos jegyrendszert, illetve busz- és villamosmegállókat újítanának fel.