Pénteken kezdődik a Szacsvay Akadémia

Február 2-án, pénteken az Ady Endre Líceumban 18 órától indul útjára a Szacsvay Akadémia történelmi moduljának nyolcadik évada. Előadó: Fodor János egyetemi tanársegéd, Babeș–Bolyai Tudományegyetem (Kolozsvár). Előadásának címe: 1918–1920: Az impériumváltás stációi.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az idei előadássorozat a centenárium évében az elmúlt száz évre fókuszál. Fontos áttekinteni a magyar közösségben azt a száz évet, amit egy új helyzetben, immár – négy év kivételével – egy másik ország kisebbségeként élt meg. Az idei évad címe: Az erdélyi magyarság száz éve.

A tíz előadásból álló sorozat idei meghívottjai többségében erdélyi magyar történészek, olyan, nagyrészt fiatal kutatók, akik doktori tanulmányaikat, egyetemi oktatói munkásságukat, kutatóintézeti programjaikat is e témának szentelték, és így e terület kiváló ismerőivé váltak. Az idei történelmi modul esetében is a Szacsvay Akadémia tudományos vezetőjeként Romsics Ignác Széchenyi-díjas történész, akadémikus jelölte ki és kérte fel az előadókat.

A Szacsvay Akadémia kezdeményezése idén tovább vándorol. Nagyvárad mellett további öt megyeszékhelyen tartják meg az előadásokat: Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Szatmárnémetiben.

A szervezők arra biztatnak mindenkit, hogy akik érdeklődnek magyar történelem iránt, és ezt most másfajta megközelítésben szeretnék megismerni, vegyenek részt az eseménysorozaton.