Könyvmaraton kilencedszer

November 21–26. között kilencedik alkalommal szervezték meg a Nagyváradi Könyvmaratont. A hat nap alatt kiállításokat, könyvbazárt, Törzsasztal-estet is tartottak.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

November 21-én, kedden este Ady 140 címmel fotókiállítást nyitottak a nagyváradi Euro Foto Art Galériában, ekkor díjazták is az Ady Endre életének nagyváradi helyszíneiről készült képek alkotóit. Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly-plakettet kapott Borbély Johanna, Ovidiu Gabor, Kajtár Tibor, Kovács László, Marius Sime, Gelu Vrabie és Kiss László, a harmadik díjat Morvay Szabó Edina, a másodikat Claudiu Oros, az elsőt Remus Toderici érdemelte ki, a zsűri különdíját Ovi D. Pop, az Ady Endre Emlékmúzeum különdíját pedig Farkas László kapta.

Másnap, 22-én, Ady Endre születésének 140. évfordulóján, a költő szobrának megkoszorúzása után az egykori Müllerájban gyülekeztek az emlékezők. Az Ady-emlékmúzeumban az est első részében Imre Zoltán, a múzeum vezetője beszélgetett Ady nagyváradi éveiről Péter I. Zoltán helytörténésszel és Szűcs Lászlóval, a Várad folyóirat főszerkesztőjével, majd Meleg Vilmos színművész, a Nagyváradi Állami Filharmónia igazgatója verset mondott, Ferencz Vilmos és Tasnádi Ferenc, a filharmónia énekkarának tagjai pedig Radó Judit zongorakíséretével Ady Endre megzenésített verseit énekelték.

A könyvmaraton csütörtöki napján a Darvas–La-Roche-házban gyülekező érdeklődőket elsőként Angela Lupşea, a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány elnöke köszöntötte, majd Simon Judit szerkesztő, a Holnap Kulturális Egyesület elnöke az egyesület kiadásában megjelent kötetekről beszélt. Derzsi Judit az Europrint Kiadó könyvújdonságait mutatta be, Szűcs László pedig a Várad már megjelent és készülő köteteit ismertette. Az est második részében az Élő Várad Mozgalom és a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) tartott közös beszélgetést Gyújtópont címmel. Tasnádi-Sáhy Péter, a Várad irodalmi rovatának szerkesztője ez alkalommal Korpa Tamással, a FISZ elnökével és az Élő Várad-os Ozsváth Zsuzsával beszélgetett. Az est felolvasásokkal zárult: a Várad meghívásos pályázatára érkezett, Ady Endréhez köthető szövegekből olvastak fel ízelítőt a jelenlevők. A teljes szövegek a kulturális folyóirat decemberi számában olvashatók.

Másnap szintén a Darvas–La Roche-házban folytatódott az eseménysor. Elsőként Varga Melinda költővel beszélgetett Szűcs László, majd a szerző a Sem a férfiban, sem a tájban című kötetéből olvasott fel. A meglepetés szombaton érte Varga Melindát, amikor kiderült: idén ő nyerte el a Kinde Annamária-díjat. A felolvasás után pénteken este Törzsasztal-különkiadás következett: Parti Nagy Lajossal beszélgetett Kőrössi P. József, többek között Réz Pál és Parti Nagy Lajos Bokáig pezsgőben című hangos memoárjáról; a könyvből Hajdu Géza olvasott fel részletet.

Szombaton a Szigligeti Stúdióban rendhagyó kiállítást nyitottak meg. Benkő J. Zoltán könyvborítóterveit láthatta a közönség – az utóbbi tíz év terméséből válogatva. Szintén szombaton ismerhették meg az érdeklődők Demeter Zsuzsa Szandra May a hóhullásban – Kinde Annamária költészete című monográfiáját Gálfalvi Ágnes, Simon Judit, Firtos Edit és Kovács Enikő közreműködésével, majd Márton Evelin író olvasott fel Csodatevő Alois című munkájából. Benedek Szabolcs A fiumei cápa című regényét Szilágyi Aladár és Szűcs László mutatta be, ebből Balogh Attila színművész olvasott fel, majd a már említett Kinde Annamária-díj átadása után a Baby Elvis együttes koncertezett.

A zárónapon, vasárnap a stúdióban – a maraton fő támogatója a Szigligeti Színház volt – Demény Péter Vadkanragyogás című kötetének bemutatója után a Miskolci Nemzeti Színház Demény Péter verseiből szerkesztett, Lélekcsönd című előadásával, Salat Lehel színművész és Márkos Albert csellóművész közreműködésével zárult a IX. Nagyváradi Könyvmaraton.