Színházi kiválóságok és ígéretes fiatal alkotók a HolnapUtán Fesztiválon

Hatodik alkalommal szervezi meg a nagyváradi Szigligeti Színház a HolnapUtán Fesztivált. A március 20-25. között tartandó eseménysorozat hat napja alatt tizenegy erdélyi és magyarországi társulat tizenhárom produkcióját láthatja a közönség.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az idei HolnapUtán Fesztiválon több színházi előadással és több kísérőprogrammal várják az érdeklődőket. A vendégelőadások mellett szakmai beszélgetések, workshopok, tárlatnyitó és koncertek is találhatók a programban. A fesztivál idei kiadását, az előadás- és programkínálatot sajtótájékoztató keretében mutatták be a szervezők.
„Az előző kiadás látogatószáma, illetve a nézők és a szakma részéről érkező visszajelzések egyértelműen alátámasztották, hogy a HolnapUtán Fesztivál új koncepciója hiánypótlónak és sikeresnek mondható. Mindezek fényében természetes volt, hogy idén folytatjuk a tehetséges fiatal színházi alkotók bemutatását, valamint a kárpát-medencei művészeti főiskolákkal, egyetemekkel való együttműködést” – nyilatkozta Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója. Hozzáfűzte: „Támogatóinknak hála minden eddiginél színesebb programot kínálunk az érdeklődőknek, és sikerült a magyar színházi élet olyan kiválóságait meghívni Nagyváradra, mint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, valamint az európai színjátszás élvonalába tartozó budapesti Katona József Színház, amelynek társulata mindezidáig még nem lépett fel Nagyváradon”.
Fazakas Márta, a HolnapUtán főszervezője a művészi koncepciójáról elmondta: „Válogatásunkban arra voltunk és vagyunk kíváncsiak, hogy miként gondolkodnak a fiatal színházi alkotók a klasszikus színdarabokról. Az idei kiadás programjában többek között Shakespeare-, Ibsen-, Büchner-, Katona József- és Wedekind-szövegek kortárs színreviteleit láthatja a közönség olyan elismert fiatal rendezők tolmácsolásában, mint a 2017-es Pécsi Országos Színházi Találkozón legjobb rendezőnek választott Székely Kriszta, a Junior Prima-díjas Kovács D. Dániel vagy a több ízben fesztiváldíjat nyert Sardar Tagirovsky. Ugyanakkor nagyon örülünk, hogy a nagyszalontai születésű Botos Bálint először mutatkozik be a Szigligeti Színházban, illetve hogy az előadáskínálatban Györfi Csaba mozgásszínházi előadása, valamint Horváth Anna és Tasnádi Sáhy Péter első kőszínházi rendezései is helyet kaptak a programban.”

Stúdiótermi előadások

A VI. HolnapUtán Fesztivál nyitónapján a Szigligeti Társulat Kapufa és öngól című, 2017 szeptemberében bemutatott előadása látható, amely egyszerre beszél az iskolai erőszak kegyetlenségéről és a szerelem mindent felülíró természetéről. A stúdiótermi előadások sorát március 21-én, 19 órától a kolozsvári Váróterem Projekt Liget című készülő produkciója folytatja, melyben egy színésznő hazalátogatását és a múlttal való szembenézését követhetjük végig. Ugyancsak a Váróterem Projekt mutatja be március 22-én a Bánk bán? Jelen! című osztálytermi produkcióját is.

Fókuszban a főiskolák, egyetemek

Március 21-én, 17 órától a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóinak Augusztus című, nonverbális előadása nyitja a kárpát-medencei főiskolák vendégprodukcióinak sorát. Március 22-én a Kaposvári Egyetem diákjai 17 órától a Szigligeti Stúdióban mutatják be Bánk bán misszió című előadásukat, március 24-én és 25-én, 17 órától pedig a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem harmadéves színészhallgatói mutatkoznak be – előbb az Ahogy tetszik, azután pedig a Rómeó és Júlia című Shakespeare-feldolgozásukkal. Március 24-én, 19 órától a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem mutatja be Ahogy tetszik című előadását, amelynek rendezője ifj. Vidnyánszky Attila.

Nagytermi produkciók

A fesztivál második napján, március 21-én, 21 órától Otthon című mozgásszínházi előadásával vendégszerepel Nagyváradon a Duna Táncműhely, amelynek rendező-koreográfusa a Nagyvárad Táncegyüttes munkatársa, Györfi Csaba. Március 22-én A tavasz ébredésével érkezik Nagyváradra a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulata; Wedekind szövegét Horváth Anna állította színpadra. Március 23-án, 17 órától a Szakszervezetek Művelődési Házában Georg Büchner örökérvényű szerelmi történetével, a Leonce és Lénával lép színpadra a székesfehérvári Vörösmarty Színház, ezt követően pedig 19 órától a sepsiszentgyörgyi társulat Chioggiai csetepaté című Goldoni-komédiáját láthatja a közönség. A fesztivál zárónapján a magyarországi és európai színjátszás élvonalába tartozó Katona József Színház vendégszerepel első ízben Nagyváradon Nóra – karácsony Helmerékkel című, többszörösen díjazott előadásával, amelynek címszerepét Ónodi Eszter játssza.

Kiegészítő programok és további információk

A fesztivál ideje alatt zajlik a Magyar Színházi Szövetség technikai workshopjának második állomása, ugyanakkor ismét sor kerül a kárpát-medencei színházi hallgatók bevonásával történő workshop, amelynek eredményét vasárnap láthatja a közönség a Szigligeti Stúdió fehér termében. A fesztivál nyitónapján, 18 órától a Szigligeti Stúdió ad otthont Ozsváth Zsuzsa festménykiállításának, amelyet az Élő Várad Mozgalom szerzőinek felolvasása kísér majd. Az érdeklődők ugyanakkor számos egyéb meglepetésre számíthatnak, amelyről részletes információkat a fesztivál, valamint a színház honlapján (holnapután.szigligeti.ro, www.szigligeti.ro), illetve a hivatalos Facebook-oldalakon olvashatnak.
A szervezők felhívják a figyelmet arra is, hogy hamarosan okostelefonon is elérhető a fesztivál teljes programja az Android és iOs-telefonokra egyaránt telepíthető FestivApp applikáció segítségével, amely rengeteg kiegészítő információval szolgál, az esetleges programváltozások esetén pedig valós időben tájékoztatja a felhasználót.
A fesztivál támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, illetve a Bihar Megyei Tanács.

Jegyek és bérletek

A VI. HolnapUtán Fesztivál előadásaira jegyek már kaphatók a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között, illetve egy órával az előadások előtt), valamint online a www.biletmaster.ro oldalon.
A szervezők ugyanakkor két típusú, kedvezményes árú szabadbérletet kínálnak az érdeklődőknek:
HolnapUtán-bérlet: érvényes három tetszőlegesen választott nagytermi előadásra, ára 60 lej. Választható előadások: Augusztus, Otthon, A tavasz ébredése, Chioggiai csetepaté, Leonce és Lena, Ahogy tetszik (SZFE), Nóra – karácsony Helmeréknél.
HolnapUtán stúdióbérlet: érvényes három tetszőlegesen választott stúdiótermi előadásra, ára 40 lej. Választható előadások: Kapufa és öngól, Liget, Bánk bán misszió, Ahogy tetszik (BBTE), Rómeó és Júlia (BBTE).

 


Program és további jegyinformációk:

Március 20., kedd, 17 óra, Szigligeti Színház, nagyterem
SENKI MADARA
rendező: Tóth Tünde
Szigligeti Színház, Nagyvárad 
 

Március 20., kedd 20 óra, Szigligeti Stúdió
KAPUFA ÉS ÖNGÓL 
rendező: Tasnádi-Sáhy Péter
Szigligeti Színház, Nagyvárad
Kedvezményes jegyár (diákoknak és egyetemistáknak): 15 lej
Teljes jegyár: 20 lej

Március 21., szerda 17 óra, nagyszínpadi stúdió
AUGUSZTUS
Nonverbális előadás
r.: Balázs Zoltán
Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem
Kedvezményes jegyár (diákoknakés egyetemistáknak): 15 lej
Teljes jegyár: 20 lej

Március 21., szerda 19, Szigligeti Stúdió
LIGET
r.: Botos Bálint
Váróterem Projekt, Kolozsvár
Kedvezményes jegyár (diákoknak és egyetemistáknak): 15 lej
Teljes jegyár: 20 lej

Március 21., szerda 21, nagyszínpadi stúdió
OTTHON
Mozgásszínházi előadás
r.: Györfi Csaba
Duna Táncműhely
Kedvezményes jegyár (diákoknak és egyetemistáknak): 15 lej
Teljes jegyár: 20 lej

Március 22., csütörtök 12  (szervezett előadás)
BÁNK BÁN? JELEN!
Osztálytermi előadás
r.: Visky Andrej
Váróterem Projekt, Kolozsvár


Március 22., csütörtök 17, Szigligeti Stúdió
BÁNK BÁN MISSZIÓ
Osztálytermi előadás
r.: Vidnyánszky Attila
Kaposvári Egyetem
Kedvezményes jegyár (diákoknak és egyetemistáknak): 15 lej
Teljes jegyár: 20 lej

Március 22., csütörtök 19, Árkádia Színpad
A TAVASZ ÉBREDÉSE 
r.: Horváth Anna
Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház
Kedvezményes jegyár (diákoknak és egyetemistáknak)
Teljes jegyár: 25 lej

Március 23., péntek 17, Szakszervezetek Művelődési Háza (színpadi stúdió)
LEONCE ÉS LÉNA
r.: Kovács D. Dániel
Vörösmarty Színház, Székesfehérvár
Kedvezményes jegyár (diákoknak és egyetemistáknak): 20 lej
Teljes jegyár: 30 lej

Március 23., péntek 19, Szigligeti Színház nagyterem
CHIOGGIAI CSETEPATÉ
r.: Sardar Tagirovsky
Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy
Páholy, zsöllye: 30 lej
Erkély: 20 lej

Március 24., szombat 17, Szigligeti Stúdió
AHOGY TETSZIK
r.: Keresztes Attila
BBTE Kolozsvár, Színház- ésTelevízió Kar
Kedvezményes jegyár (diákoknak és egyetemistáknak): 15 lej
Teljes jegyár: 20 lej


Március 24., szombat 19, Árkádia Színpad
AHOGY TETSZIK
r.: ifj. Vidnyánszky Attila
Színház- ésFilmművészeti Egyetem, Budapest
Kedvezményes jegyár (diákoknak és egyetemistáknak): 15 lej
Teljes jegyár: 20 lej

Március 25. vasárnap, 15, Moszkva Kávéház
HOLNAPUTÁN WORKSHOP - bemutató

Március 25., vasárnap 17, Szigligeti Stúdió
RÓMEÓ ÉS JÚLIA
r.: Keresztes Attila
BBTE Kolozsvár, Színház- és Televízió Kar
Kedvezményes  jegyár (diákoknak és egyetemistáknak): 15 lej
Teljes jegyár: 20 lej

Március 25., vasárnap 19, Szigligeti Színház, nagyterem
NÓRA – KARÁCSONY HELMERÉKNÉL
r.: Székely Kriszta
Katona József Színház, Budapest
Páholy, zsöllye: 35 lej
Erkély: 25 lej