Marad albérletben a Körösvidéki Múzeum

Tavaly júniusban állt le a Körösvidéki Múzeum új székhelyének átalakítása. A kivitelező Selina arra vár, hogy egy másik cég kicserélje a tetőcserepeket, ám azt nem engedi be az építőtelepre. Közben a közgyűjtemény bérleti szerződése a római katolikus püspöki palotában lejárt, és a megyei tanács legutóbbi ülésén tárgyalták a meghosszabbítást. Bár csak heten ellenezték, kétharmados támogatottság híján elutasítottnak tekintették a határozatot, majd a jegyzővel utólag egyeztetve megállapították, elég az egyszerű többség a jóváhagyáshoz, így az ingatlanbérlést - jóval drágábban - meghosszabbították.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Több mint egy éve szinte nincs olyan megyei tanácsi ülés, ahol ne foglalkoznának valamilyen formában a Körösvidéki Múzeum jövendőbeli székházának, a felújítás és átalakítás alatt álló egykori Magyar Királyi Hadapródiskola épületének ügyével. Az október végi rendes ülésen is hosszan vitáztak az önkormányzati képviselők a teendőkről és az eddigi halogatás okairól, felelőseiről. Az adta az apropót, hogy dönteniük kellett, meghosszabbítják-e a bérleti szerződést a római katolikus püspökséggel az eddigihez képest másfélszeresére emelt áron.
A hozzászólásokból kiderült, valójában nincs választásuk, mert jogcím nélkül nem maradhat a közgyűjtemény a barokk palotában, de költözni sincs hova, hiszen műtárgyakat nem lehet akármilyen raktárba berámolni. A püspökség további helyiségek felszabadításához ragaszkodott, és az eddigi négyzetméterenkénti 1 euróhoz képest 3 eurót kér (a havi bérleti díj így 15 ezer euró), továbbá az ingatlanadót (20 ezer lejt) is a megyével fizettetné ki. Annyit engedett, hogy ez év végéig megelégszik a korábbi, havi 6000 eurós bérleti díjjal. A tanács végül 22 igen vokssal hét nem ellenében, a tanácselnök tartózkodása mellett elfogadta a szerződési feltételeket azzal a kiegészítéssel, hogy kiköltözéskor a szerződés érvényét veszti.
Elhatározták viszont, hogy ad hoc bizottságot alakítanak az önkormányzatban képviselt politikai pártok reprezentánsaiból, a testület egy hónapot kapott a tárgyalásra a múzeum új székhelyének kivitelezőjével. A vita során Radu Ţîrle tanácselnök minden felelősséget a szerinte pénzéhes Selinára hárított, több túlszámlázási kísérletét is felemlegette vehemens kirohanásában, és rendkívüli tanácsülés összehívását indítványozta a múzeumügy tisztázására a kivitelező részvételével. Kiss Sándor tanácsi alelnök érvelésére végül elállt ettől, illetve elhalasztotta a rendkívüli ülést akkorra, ha az eseti bizottság tárgyalásai kudarcot vallanának.
A bizottságba a kezdeményező liberálisok Florin Birtát, a szociáldemokraták Ovidiu Copilt, az RMDSZ-esek a demokrata–liberális párti frakcióvezetőt, Ionel Avrigeanut javasolták, aki viszonzásként saját pártja nevében Szabó Ödönt jelölte. Utóbbi azonban nem fogadta el a jelölést, így az ad-hoc testület végül háromtagú lett. A szocdemek feszegették a politikai felelősség kérdését, Alexandru Retegan nyíltan ki is mondta: szerinte a tanácsban képviselt pártok közötti és a Nemzeti Liberális Párton belüli politikai hatalmi harcok miatt jutottak idáig, hogy újra közpénzt kell költeni. Emlékeztetett rá, hogy a Selina számos építkezési munkát vállalt el és adott át önkormányzati megbízásból Nagyváradon minden probléma nélkül. (Mind a váradi polgármester, mind a megyei önkormányzat elnöke a liberális párt színeiben nyert 2008-ban a helyhatósági választáson). Retegan szerint a megyei pártelnököknek kellene összeülniük és egyeztetniük a múzeum ügyében is, hiszen a bizottsági tagok sem a maguk feje után tevékenykednek majd, hanem pártutasításra – szögezte le.