Kerekasztalnál a Sebes-Körös völgyiek

Kerekasztal-beszélgetést szervezett múlt szombatra az RMDSZ Bihar megyei és mezőtelegdi szervezete, valamint a Pro Sebes-Körös Völgye Egyesület, hogy a térség értelmiségijeivel és helyi, megyei közéleti és politikai képviselőivel megtárgyalhassák a régió problémáit, rávilágítva a történelmi magyar egyházak és az iskola viszonyára, valamint a gazdasági és demográfiai mutatókra.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A mezőtelegdi Magyar Házban összegyűlteket Erdey Zsolt, az RMDSZ helyi elnöke köszöntötte, majd átadta a szót Grim Andrásnak, a Szövetség megyei szervezete szórványért felelős ügyvezető alelnökének, aki tudatta, a találkozó célja volt, hogy a helyi problémákat megvitathassák, hogy kiutat keressenek a szórványosodás okozta mindennapi gondok megoldásához. Fontos ugyanakkor, hogy a helybéliek találkozhassanak a helyi és a megyei RMDSZ-es vezetőkkel. Grim immár két éve foglalkozik a bihari szórványvidékekkel. Kiemelte, bár a Sebes-Körös völgyében, Dél-Biharban és a Belényesi-medencében szórványban élnek a magyarok, gondjaik mégis sokszor eltérőek. Mivel a  szórványosodást nagyban elősegíti a politikai képviselet hiánya, továbbá a közösségformáló, oktatási és kulturális programok, rendezvények elmaradása, szorgalmazza, hogy a tömbben élő magyarok vállaljanak szerepet a szórványban élők programjainak megszervezésében azáltal, egy-egy jól sikerült rendezvényüket, előadásukat vigyék el hozzájuk. Grim András kiemelte ugyanakkor, a média is közrejátszik abban, hogy a szórvány- vagy szórványosodó közösségek hallassanak magukról. Bemutatta az Örvéndi Krónika első lapszámát is, amit az önkormányzat támogatásával egy helyi csoport állít elő ezentúl. A kiadványt szeretettel fogadták a polgárok, ugyanis a helyi híreket, az őket közvetlenül érintő változásokról értesülhetnek belőle.
Filip József, Mezőtelegd alpolgármestere a helyi cigányság gondjaira és az általuk okozott problémákra hívta fel a figyelmet.
A közösség formáló erejéről, az információcsere, illetve a vezetők és a lakosság közötti kapcsolat fontosságáról Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke beszélt. Az összefogást kiemelve tudatta, javasolni fogja, hogy például jövőre a március 15-ei előadásokat a tömbben élők a szórványban is adják elő. Azt is érdemes lenne elemezni, hogy a Vasárnapi Iskola mozgalomhoz csatlakozva nem-e tudnák megoldani a program szélesítését a Bihar megyei pedagógusok bevonásával. A szórványmagyarság megmentéséért össze kell fognunk – fogalmazott az ügyvezető elnök, majd hozzátette: aki a szórványban feszültséget gerjeszt, bűnt követ el.
A megbeszélésen jelen volt Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, aki az új tanügyi törtvényről és annak gyakorlati vonatkozásairól tájékoztatta az érdeklődőket. A ROMSILVA Erdészeti Igazgatóság gazdasági igazgatójával, Szijjártó Zoltánnal pedig azt vitatták meg, az erdőgazdálkodást miképpen lehet hatékonyabbá tenni.
Erdey Zsolt a találkozó után lapunk érdeklődésére elmondta, a találkozó rendkívül hasznosnak bizonyult, és tervezik újabb megbeszélések szervezését más témakörökben. A szombati alkalmon egyébként képviseltette magát a házigazda Mezőtelegd mellett Pusztaújlak, Pósalaka, Mezőtelki, Örvénd, Felsőderna és Kövesegyháza is.