Újra könyvmaraton Váradon

Immár harmadjára szervezi meg az írók-költők, a könyvek és az olvasók ünnepét a Pece-parti Párizsban a Várad kulturális folyóirat, a Riport Kiadó és az Europrint nyomda. A III. Nagyváradi Könyvmaraton pénteken, november 4-én 16 órakor kezdődik és tart másnap estig az új helyszínen, a pompásan felújított váradi teátrumban, a Szigligeti Színház egyúttal a rendezvény fő támogatója is.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A szervezők – Szűcs László, Simon Judit és Derzsi Ákos – a napokban tájékoztatták a sajtót a részletekről. A hagyományokhoz híven váradi vagy Váradhoz kötődő szerzők munkáival, szépirodalommal és tényirodalommal ismerkedhet meg a közönség. Verskötettel jelentkezik Kinde Annamária, regénnyel Sorbán Attila, Kínáról írt Králik Lóránd, Szilágyi Aladár harmadik riportkötetében a többség–kisebbség szemszögéből vizsgálja a román–magyar együttélést, a főszervező Simon Judit pedig Halasi Erzsébet színművész pályafutásáról írt könyvet. Az Europrint az általa kiadott köteteket hozza el: a Papp Magdáról szóló, (már bemutatott) életrajzi regényt és Péter I. Zoltán munkáját, aki a fiatal Ady Endrével készített képzeletbeli interjút.
Tágabb kitekintést is ad a kortárs magyar irodalomra a rendezvény, amelyen a kolozsvári Demény Péter a nyomtatás alatt lévő meseregényéből olvas fel, a Budapestre elszármazott Papp Sándor Zsigmond legújabb regényével jelentkezik, Székely Ervin publicisztikai kötettel áll elő, Tasnády-Sáhy Péter pedig az Indiában önkéntesként eltöltött egy évének reflexióit foglalta kötetbe. Két közismert, rangos meghívott is lesz, pénteken este 8-tól Markó Béla költői és publicisztikai munkájának egy-egy friss termését mutatja be, szombaton 18.25-től pedig a magyarországi Zalán Tibor író, drámaíró, költő legújabb kötetével ismerkedhetnek meg az irodalomkedvelők.
Bemutatkozik a Riport Kiadó új szépirodalmi sorozata, a magyarországi Libri és a Noran Libro Kiadó, továbbá a Spanyolnátha című internetes irodalmi folyóirat, a Várad pedig különszámmal jelentkezik. Az irodalmi találkozókon közreműködnek a Szigligeti Színház művészei, Firtos Edit, Kovács Enikő, ifj. Kovács Levente, Molnár Júlia. A bemutatandó köteteket és egyéb kiadványokat a helyszínen meg lehet vásárolni. A szervezők a könyvmaraton idei kínálatát egy hét múlva Marosvásárhelyen a nemzetközi könyvvásáron is bemutatják.