Hagyományt őrzött a Csillagocska

Három napig tartott az elmúlt héten Nagyváradon megrendezett IX. Csillagocska Ifjúsági és Gyermeknéptánc-találkozó, amelyre az ország különböző régióiból, valamint Magyarországról közel 250 fiatal érkezett. A tánctudásukat bemutató együttesek mellett jó hangú népdalénekesek is összemérték tehetségüket, s a rendezvény alatt kézműves-foglalkozásokkal, táncházzal kínáltak tartalmas szórakozást az érdeklődőknek.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A pénteki nyitónapon Tóth Beáta vezetésével a várad-réti református gyülekezetben kézműves-foglalkozásokat tartottak, majd este táncházban folytatódott az ismerkedés, a Csillagocska zenekar húzta a talpalávalót. A távolról érkezőket vendéglátó családoknál szállásolták el. Benedek Árpád zenepedagógus, táncoktató, a rendezvény mindenese elmondta, hogy példamutató volt a váradi táncosok szüleinek segítségnyújtása.
Szombaton a Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE) folytatódtak az események, a díszteremben délelőtt műhelymunka keretében kézügyességüket fejleszthették a vendégek, míg egy másik teremben népdalversenyt tartottak. A széphangúak gyermek, fiatal és felnőtt kategóriában indulhattak. A zsűrit Tóth Tünde színművész, Márkus Zoltán karnagy, Vincze Zoltán többszörös népdalverseny-győztes, valamint Brúgós Anikó, a PKE karnagya, a Nagyvárad Táncegyüttes szólistája alkotta.
A több hazai régióból és az anyaországból érkezett énekesek produkcióit értékelve Brúgós elégedettségének adott hangot, mint mondta, a dalok kiválasztása tudatosságot tükrözött, igyekezett minden versenyző korosztályához illő népdallal megmutatkozni. Az értékeléskor figyelembe vették a tiszta éneklést, a dallam tökéletes ismeretét, a pontos ritmizálást, a szép szövegkiejtést. Ugyanakkor a megfelelő népviselet, a befont haj, a szemnek tetsző küllem is fontos szempont volt. Ennek ellenére mégsem rangsorolták a benevezett tizenkilenc fellépőt, mivel mindegyik versenyző bemutatott valamit, amiben ő volt a legjobb – érvelt Brúgós. Ha a zsűri nem is, de a hallgatóság azért letette a voksát az általa legkiválóbbnak vélt produkció mellett: a közönségdíjat egy székelykeresztúri kislány nyerte el.
Zsúfolásig megtelt a díszterem nézőkkel az esti gálaműsorra, ahol tánccsoportok parádéztak. A jó hangulatot keltő műsort követően szakmai kollégium keretében az oktatók részvételével László Csaba és Brúgós Sándor értékelte a látottakat. A vasárnapi eseményzáró pillanatokat városnézés előzte meg.