Hol született Kubala László?

Nemrég meghívást kaptam a Magyar Labdarúgó-szövetségtől, ahol a magyar labdarúgás jövőjére vonatkozó elépzelésekbe kaphattunk betekintést. A napi programokat az esti, lazább zsíroskenyér partik követték, ahol megeredt idősebb társaim nyelve. Egy ilyen alkalommal kerültem vitába egy idősebb társammal, aki váltig állította, hogy Kubala László Nagyváradon született. Márpedig eddigi ismereteink szerint Kubala 1927. június 10-én látta meg a napvilágot Budapesten!

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az évtizedek óta Budapesten élő, nevének elhallgatását kérő új barátom nem hagyta magát. Történetéből kiderült, hogy a kíváló labdarúgó, majd edző édesapja lengyel-szlovák, édesanyja pedig magyar-szlovák, illetve zsidó gyökerekkel rendelkezett. A Kubala-papa állomásfőnökként dolgozott, s több országban, így Lengyelországban, Csehszlovákiában, Magyarországos, majd Romániában is dolgozott. Számos nyelven beszélt, amolyan polihisztor volt. Maradása szinte sehol nem volt, fél év után már kérte is áthelyezését. Feleségét minden helyre magával vitte.

Egy ideig Váradon

„Nem mondhatom, hogy jó barátja voltam a Kubala családnak, de néha találkoztam a papával, s egyszer megütötte a fülemet, hogy ő Erdélyben is dolgozott. Nem kellett sokat faggatni, elmesélte, előbb Margittán, majd Nagyváradon dolgozott a helyi állomáson, s azt is, hogy 1927. májusának végén felesége gyönyörű fiúgyermekkel ajándékozta meg” – meséli idős barátom. Arra a kérdésre, hogy miért nem Nagyváradon anyakönyveztették, a válasz egyszerű s érthető. „A papa olasz, szláv vagy magyar nevet akart adni a fiának, de az anyakönyvi hivatalnál nem fogadták el sem a Ladislao, sem a Ladislav nevet, s az ügybuzgó hivatlanok László néven sem volt hajlandó bejegyezni a fiút a születési bizonyítványba. Hogy ennek a hatására vagy sem, azt nem tudom, de napokon belül a Kubala család szedte a sátorfáját, a végcél Budapest volt.”
Kubalát 18 éves korában leigazolta a Ferencváros, itt találkozott Kocsis Sándorral, akivel pályafutása során játszott még egy csapatban, az FC Barcelonában. A következő évben besorozták, ezért édesanyjával Pozsonyba költöztek, ahol a Slovan Bratislava-ban játszott. Alig húsz évesen elvette edzője lányát, Daucik Annát. Megkapta az állampolgárságot és magára húzhatta a csehszlovák címeres mezt is, amiben 6 mérkőzésen 4 gólt szerzett: így kezdődött nemzetközi karrierje. Hamarosan csehszlovák behívót is kapott, így visszamenekült Magyarországra. Amikor a kommunisták átvették a hatalmat, Kubala lefizetett néhány csempészt, hogy vigyék őt Spanyolországba. Ezért az MLSZ a FIFA-nál két és fél évre eltiltatta. Mivel profi szinten nem játszhatott, kinnt élő magyarokból csapatot szervezett Hungária néven. Ez a csapat felkészülési meccseken legyőzte többek közt a Real Madridot 4–2 arányban, sőt, az 1950-es VB-re készülő spanyol válogatottat is. A Barcelona megfigyelői kiszemelték Kubalát és szerződést ajánlottak neki. 1950. június 15-én írt alá. Időközben a Torino is szemet vetett a tehetséges fiúra, aki azonban csak egy barátságos mérkőzés erejéig volt hajlandó játszani az olasz város együttesében. Fia betegsége miatt lekéste a repülőgépet, amely lezuhant, mindenki meghalt a fedélzeten…

Mindig az ifik

Kubala 1963-ig 19 alkalommal öltötte magára a spanyol címeres mezt. A Barcelona után játékos-menedzser lett az Espanyolnál, a FC Zürich-nél és a Toronto Falcons-nál. 1968-ban vonult vissza. Edzőséget vállalt több spanyol klubnál, a paraguayi válogatottnál, majd 11 éven keresztül irányította a spanyol válogatottat. Bár majd minden csapatával eredményt ért el, sokan nem szerették a stílusát, s azt, hogy mellőzi az idősebb, tapasztalt labdarúgókat. Az volt az elve, hogy tehetséges ifjakat építsen be együttesébe, s csak a legfontosabb posztokon tartotta meg az öreg rókákat. Mostanság hasonlóságot vélünk felfedezni a Bihar FC és a Kubala által edzett néhány csapat között. Ennek titkára maga a csapat trénere, Gheorghe Ghiţ vetett fényt, mondván, az olaszországi edzőképzésen nem egy alkalommal kellett Kubalából vizsgáznia…
Kubala, bár három nemzeti csapatban játszott, nem szerepelt soha világbajnokságon. 1962-ben részt vett néhány selejtezőn, de lesérült a döntő előtt. A Barcelona 100. évfordulóján, 1999-ben a szurkolók a csapat történetének legjobb játékosává választották. 2002-ben hunyt el Barcelonában.