Portréfestő bohócruhában.

A Romániai Máltai Segélyszolgálat nagyváradi csoportja és a Posticum Ifjúsági Központ közösen szervezte meg a közelmúltban Krately Róbert nagyváradi festő kiállítását.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A megnyitón Jakabovits Miklós a Magyar Művészeti Akadémia tagja és a Barabás Miklós Céh elnöke valamint dr. Földes Béla beszéltek arról, hogy mennyire fontos a fiatalok és általában a közízlés fejlesztése céljából a képzőművészeti alkotások bemutatása, különösen ha az alkotónak képzőművészeti tanulmányai vannak, és olyan sajátságos életutat tud maga mögött, mint a fiatal Krately Róbert.
A bemutatott képek nagyon sok irányú próbálkozásról tettek tanúbizonyságot. Láthattunk ikonokat, híres műalkotások másolatait, a design és a reklámgrafika elemeit felhasználó képeket, de néhány klasszikus csendéletet is. Jakabovits leginkább ezeket tartotta követendőbb példáknak.
Amint a bemutatásból kiderült, Krately Róbert volt már nemzetközi cirkuszi porondokon bohóc, díszlet- és reklámfestő, munkás és gépkocsivezető, továbbá luxushajókon portréfestő is. Ezeknek a foglalkozásoknak a nyomai megmutatkoztak a kiállított képanyagban is. Maga a művész például bohócnak öltözve jelent meg.
A bemutatón többek hangoztatták, hogy a portréfestészetet nálunk is újra divatba kellene hozni, hogy az elfoglalhassa méltó helyét (a fényképek és a videók mellett) az emlékezések tárában. A gyakorlott portrérajzoló Krately Róbert bemutatásként a tárlatmegnyitón kezdte el megrajzolni annak a kedves fiúcskának az arcképét, aki a szentjobbi Szent István Szociális Központ első befogadott gyermekeként nevelőjével együtt részt vett az eseményen. Ezt a portrét a máltások megvásárolják, bekereteztetik, és átadják a szentjobbi közösségnek.