Gyógynövény-ábécé (2.) A fekete- és a vörösáfonya (Vaccinum vitis idaeae és Vaccinum myrtillus)

Különleges csemegének számít, leggyakoribb fajtája a feketeáfonya, ami nemcsak finom, de egészséges is. Az apró bogyók rengeteg értékes anyagot tartalmaznak: flavonoidokat (pl. antocianidint), A-, B-, és C-vitamint, cukrokat (kvercetin, katechin), valamint cseranyagokat, savakat (pl. tannin), króm- és mangánvegyületeket.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A levélből készült főzet és tea antibakteriális, szél- és vizelethajtó hatású, bélrendszeri hurutos betegségek, vese- és húgyhólyagbántalmak esetén segíthet, valamint csökkenti a vércukorszintet. A bogyóból főzött tea szintén alkalmazható gyomor- és bélhurut, hasmenés esetén, szájüregi és fogínygyulladás kezelésére. Egyes kutatások szerint nagyfokú védelmet biztosíthat a szív-, érrendszeri és daganatos betegségek ellen. Lassíthatja az öregedést, és segít megőrizni a szellemi frissességet. Ugyanakkor hatásos segítség lehet vénás és szembetegségek esetén is.
A vörösáfonya termése vörös színű, és sokkal nagyobb a fekete társáénál. Szintén gyógyhatású. Nemcsak a húgyúti fertőzések kiváló és természetes gyógyszere, hanem gazdag forrása az öregedést gátló, sejtvédő hatású, szabadgyök-megkötő tulajdonságú bioaktív anyagoknak is. Ezen túl kiváló forrása az ásványi anyagoknak (kalcium, magnézium, kálium) és vitaminoknak (A-, B-, C). Olyan anyagot tartalmaz, amely képes meggátolni az E. coli baktérium megtelepedését a hólyag falán, illetve a húgycsövön.
A következő héten az akác gyógyító hatásáról számolunk be.