Hagyományápolók versengtek

Az érkeserűi Számadó Napok a térség egyik meghatározó rendezvényévé nőtt az elmúlt évek alatt, amit ékesen bizonyít, hogy a költő nevét viselő iskolában a múlt hét végén megrendezett szavaló- és mesemondóversenyre tizenhat településről 133 diák érkezett. Ötödik alkalommal mutatkoztak be a versszerető diákok, a két korcsoportban összesen 71-en versengetek a legjobb helyezésekért pénteken.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Mielőtt a kötelező Számadó verseket, illetve a szabadon választott költeményeket meghallgatta volna a zsűri, Faur-Kis Angéla irányító tanár, a Számadó-kultusz „lámpása” köszönetet mondott a nagyszámú résztvevőnek, valamint az őket segítő felkészítő tanároknak. Az V.–VI. osztályos tanulók között Kovács Csenge és Papp István kapta a megosztott első helyet, a második helyre Kelemen Lillát érdemesítette a zsűri, Badar Yvette pedig a harmadik helynek örülhetett. Az idén első alkalommal kiosztott, a legnagyobb pontszámot elérő szavalónak járó Számadó-díjat Nagy Krisztina Dóra érdemelte ki. A VII.–VIII. osztályosok közül tehetségéről leginkább Kereszturi Zsuzsának sikerült meggyőznie a zsűrit maga mögé utasítva Nagy Ervint, valamint a harmadik helyezett Bara Dávidot.
A szombati mesemondóversenyen számtalan megosztott helyezése is bizonyítja a szoros versengést. A Számadó-díjas mesélő titulust Borsi Babett kapta meg. Az I.–II-osok legtehetségesebb mesélőjének Karancsi Mátyást választották, Adorján Johanna lett a második, harmadik helyen pedig Koncz Richárd, Móricz Letiszia, Eperjesi Barnabás, Nyíri Enikő, Tóth Angéla, Kóródi Viktor és Both Alexandra végzett. A III.–IV-esek között a győzelmet Horváth Vivien szerezte meg, második helyre szorítva Nagy Bálintot, Fazekas Nikolettet és Izsó Evódiát. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Kovács Tábita, Blága Dávid és Molnár Nikolett állhatott fel.
A versenyek szüneteiben a gyerekek bekukkinthattak a költő személyes tárgyaival berendezett emlékszobába, Kósa Erzsébet és Nyéki Sándor segédletével megismerkedhettek a gyékényfonás fortélyaival, Nyéki István pedig veszőket idomított formás kosarakká. Az egyik osztályteremben a sokak által eddig még nem látott szövőszéken Balajti Irén mutatta meg a gyerekeknek a szőttes születését. Balogh Károly és neje veszőből fonott tárgyait állította ki, de láthattunk gyönyörű kézimunkákat, varrottasokat is. Az érkeserűi születésű Czirják Enikő képzőművész modern technikával régi csipkéket mentett műalkotássá, amiket ez alkalommal állított ki szülőfalujában. A jókedvről a népdalkör asszonyai gondoskodtak, és a micskei Görböc tagjai is megpörgették a szoknyát, verték a csizmaszárat néhány tánc erejéig.