Egy év munkája Margittáért

ÁRKOSI ANTALT, Margitta városi RMDSZ-szervezetének elnökét, önkormányzati frakcióvezetőjét kértük meg, hogy készítsen mérleget a szervezet, illetve a frakció ez évi munkájáról.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

– Mit könyvel el sikernek, és mit kudarcnak?
– Ebben az esztendőben voltak sikerélményeink, közülük messzemenően a legnagyobb eredménynek az önálló magyar iskola kiharcolását tekintjük. Ebben a harcban az RMDSZ-frakció igen nagy szerepet vállalt magára, mondhatnám úgy is, hogy a munka oroszlánrészét. A saját intézmény szükségessége már két évtizede nyilvánvalóan megmutatkozott, de eddig nem jött össze. Az egyik ok, hogy nem volt meg a megfelelő politikai „csillagállás”, a másik pedig az, hogy nem volt meg a kellő akarat és elszántság a tanári kar, illetve a korábbi önkormányzati képviselőcsoportok részéről. Talán nem mérték fel kellőképpen az előnyeit és fontosságát. A jelenlegi frakció első perctől prioritásként kezelte a magyar iskola ügyét, és most teljes mellszélességgel mellénk álltak a tanárok, a megyei és országos vezetőink is. Nehéz menet volt ez nagyon, hiszen a román pártok egyértelműen és minden ürüggyel ellenezték a javaslatunkat. Sajnos a tanácsban kevesen vagyunk – melynek oka az összetartás hiánya –, ezért kompromisszumokba kellett belemennünk a siker érdekében. A legsúlyosabb az volt, hogy el kellett fogadnunk a leggyengébb ingatlanokat, emellett igent kellett mondani olyan önkormányzati határozatokra, amit nem tettünk volna meg, ha nem vagyunk úgymond kiszolgáltatott helyzetben. Az önálló magyar iskola beindításához szükséges helyhatósági határozatokhoz kétharmados többség kellett, ezért minden esetben még 5, a frakción kívüli szavazatra volt szükség. Ezeknek a kialkudása nagyon kemény, sokszor éjszakába nyúló munka volt. Végül sikerült létrehozni a Horváth János Iskolaközpontot, és a jóakaratú emberek segítségével időben megnyitottuk. Persze még sok a munka, a javítanivaló, de idővel ez megoldódik. A frakció más ügyekben is képviselte a magyarság érdekeit. Sajnos az alacsony költségvetés nem engedett kiugró teljesítményt. Ahol tudtunk, ott segítettünk. Itt említeném meg a kulturális alapból rendezvényekre pályázható összeget, melynél vigyáztunk arra, hogy a magyar rendezvények megkapják a nekünk járó részt. Az is igaz, hogy civil szervezeteink kérelmei megalapozottak és hibátlanok, ezért más pártok sem találhatnak kifogást. A népszámlálás során mozgósítottunk, hogy minél több magyar vagy magyarul jól beszélő személy jelentkezzék számlálóbiztosnak. A tanácsüléseken minden olyan napirendi pontot, mely magyar ügyet érintett, megkülönböztetett figyelemmel kísértünk, és a törvény keretein belül támogattunk.
– Kérem, beszéljen az RMDSZ-szervezet munkájáról is!
– Igyekeztünk a már megvásárolt, saját tulajdonú székházat lehetőségeink szerint rendbe tenni. Tavaly a nyílászárókat cseréltük ki, az idén pedig a fűtésrendszert. A megemlékező rendezvények főszervezői vagyunk együttműködésben az egyházakkal, civil szervezetekkel és az iskolával. Mindegyikkel jó és harmonikus a kapcsolatunk. Székházunk három civil szervezetnek – HJT, MIK, MOST – ingyen ad otthont. Ezen kívül, támogatás fejében, helyet adott a parlamenti irodának is. Teljes körű segítséget adunk a hozzánk fordulóknak, pártállástól függetlenül, a magyar állampolgárság megszerzéséhez, ingyen és bérmentve. A munkát saját alkalmazottunk és a parlamenti iroda ügyintézői végzik. Margittán kívül a környékbelieket is ellátjuk. Reméljük, annak idején majd méltányolni fogják a munkánkat. Az idén is megszerveztük a majálist, részt vettünk a városnapi ünnepség magyar programjain vagy mi szerveztük azokat, és a hagyományunk szerint karácsony előtt szeretetcsomagot osztunk majd a magyar óvodásoknak.
– Úgy látom nem tétlenkedtek. Van olyan is, amit nem sikerült megvalósítani?
– Sajnos van. A székház tetőszerkezetét kellene felújítani, és galériát kialakítani az igen magas helységekben. Erre nem volt pénzünk. Nem sikerült továbbá köztéren elhelyezni hírességeink szobrait, de nem tettünk le róla. Évek óta nem találunk tagdíjbeszedőt, aki afféle kapcsolattartó is lehetne. Várjuk azokat, akik időt és energiát szánnának e célra jutalék ellenében. Nem tudtuk a magyar iskolának kiharcolni az egyik aránylag új épületet, mert kevesen voltunk. Ebből is le kell vonnunk a tanulságot. Végezetül élnék az alkalommal, és RMDSZ elnökként áldott karácsonyt és boldog új évet kívánok minden margittai és kéci magyarnak, önkormányzati képviselőként pedig valamennyi lakosnak.