Szavalóverseny Margittán

A Horváth János Társaság (HJT) és Fügedy Anikó tanítónő hatodik alkalommal rendezte meg Margittán a Papp Attila Körzeti Szavalóversenyt az I.–V. osztályosok számára. A rendezvény évről évre nagyobb népszerűségnek örvend, és számottevően nő a jelentkezők száma. Ezért tavalytól már kinőtte az iskola falait, és a művelődési házban rendezik meg.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Papp Attila játékos hangulatú verseiben a gyerekekről írt a gyerekeknek, ezért népszerű a fiatalság körében. Előválogatók, elődöntők sora után osztályonként legfeljebb három versenyző jutott a december 10-ei döntőbe, összesen 74-en. Évfolyamonként mérték össze tudásukat a jelentkezők, és igen sok kiemelkedően jó szavalat hangzott el. A zsűri tapasztalt tagjainak – Kovács Mihály, Pető Csilla, Szabó Anna, Szőke Ferenc, Veszprémi Boglárka –komoly feladatot jelentett a rangsorolás, mivel néha csak ezrednyi különbségek voltak a pontozásnál. A legkiemelkedőbb teljesítményt a másodikosok nyújtották, ebben a korosztályban hangzott el a legtöbb kidolgozott és jó szavalat.
A verseny után az idén sem maradt el a fergeteges buli, melyen ifj. Papp Attila és barátja az édesapja megzenésített verseit adta elő. Az átélt izgalmak után minden gyerek önfeledten lazított és szórakozott. Egy idő után a színpad már kicsinek bizonyult, így a nézőtér is táncteremmé alakult. Az ismert szövegeket együtt énekelték az előadókkal.
Eredményhirdetés előtt a zsűrielnöki teendőket ellátó Pető Csilla parlamenti képviselő értékelte ki a történteket, egyben gratulált a versenyzőknek és a szervezőknek és köszönetet mondott a felkészítő tanítóknak/tanároknak. Felhívta a versenyzők figyelmét a szép magyar beszédre és a szöveghűségre. Hangsúlyozta, hogy minden sikeres férfi mögött egy dolgos asszony áll, jelen esetben a költő-tanár-néprajzkutató felesége, Vilma asszony, aki hozzásegített férjét az alkotáshoz. A képviselő virágcsokrot nyújtott át az özvegynek nagyrabecsülése és elismerése jeléül. A HJT nevében a társaság elnöke köszönte meg a versenyzőknek és felkészítőknek, hogy emlékezetes, szép napot szereztek mindenkinek, s ígérte, a következő alkalomra szigorúbb lesz az előválogatás, hogy ne legyen túl hosszú a döntő. Köszönetet mondott továbbá az anyagi támogatóknak, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-frakciójának és a Communitas Alapítványnak.
Valamennyi versenyző kapott emléklapot, a legjobbak pedig oklevelet és értékes könyvjutalmakat. A szervezők több különdíjat is kiosztottak, de különdíjakat adott Pető Csilla, Pocsaly Zoltán alpolgármester, az RMDSZ, a Nemzetközi Gyermekmentő szolgálat mint a verseny egyik állandó támogatója, a Horváth János Iskolaközpont, a Napsugár szerkesztősége és ifj. Papp Attila is. Eredmények: az elsősök között I. Adorján Johanna, II. Rozsovinszki Erik, III. Bozsik Beatrix; a másodikosoknál I. Krisztik Réka, II. Tomuţa Mercedesz, III. Balogh Márta; a harmadikosoknál I. Puskás Bíborka, II. Nagy Ábel Vajk, III. Szebeni Noémi; a negyedikeseknél I. Szűcs József, II. Bebek Christopher, III. Sándor Emese; az ötödikesek között pedig I. Jakab Kincső, II. Balobh Zsuzsanna, III. Petvai Petra.