Gyógynövény-ábécé (5.) Az aloé (Aloe capensis)

A liliomfélék családjába tartozó, kaktuszhoz hasonlító növény. Hosszú, vastag, húsos, tüskés szélű levelein védőréteg található, alatta a cellulóz bőrszövet, a levél közepén, a bőrszövet között pedig a növény legértékesebb részét képező, áttetsző gélállomány. Mintegy 250-300 fajtája ismert, de csak néhány gyógyító hatású, az aloe vera (Aloe Barbadensis Miller) a legalkalmasabb és legelterjedtebb.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az aloélevél külső hártyája alatt található bőrszövet aloint tartalmaz, mely enyhe hashajtó és hánytató hatású. A gélállományának leginkább gyulladáscsökkentő, gombaölő, antibiotikus és regeneráló hatását használjuk ki. A növény ritka és értékes enzimforrásnak is számít. Hatóanyagai csökkenthetik a gyógyszerek mellékhatásait, erősítik az immunrendszert, és segítenek a szervezetnek a felhalmozódott méreganyagok kiürítésében.
A friss gél víztiszta, kesernyés szagú és nyálkás; ideálisan alkalmazható külsőleg. Közvetlenül rákenhetjük a kezelendő bőrfelületre, amit előzőleg tisztítsunk meg. Alkalmazható ízületi és reumatikus fájdalmakra, allergiás problémákra, illetve különböző sérülések kezelésére. Ellenjavallt terhes nők esetében, ők belsőleg ne használják, mert méhösszehúzó hatása miatt vetélést idézhet elő. Súlyosbíthatja a fekélyt, az aranyeret.
Következő alkalommal az amerikai lázgyökérről ejtünk néhány szót.