Jótékonykodó katonafeleségek

NATO Charity Bazaar – sokak számára semmitmondó ez az elnevezés, sok Bihar megyei non profit kezdeményezés számára azonban több ezer eurós segítséget jelent. A brüsszeli székhelyű karitatív szervezet az elmúlt években közel 47 ezer euróval támogatta a megyénkben működő alapítványokat; az idén a margittai városi kórház kapott pénzt műszervásárlásra. A NATO Charity Bazar vezetője, SCHMIDT KATALIN nagyváradi származású, aki lehetősége szerint személyesen is nyomon követi az itteni alapítványok helyzetét.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

– Mikor alakult és mivel foglalkozik az Ön által vezetett alapítvány?
– Az Észak-atlanti Szövetség Szervezetének (NATO) dolgozó alkalmazottak, illetve feleségeik 43 évvel ezelőtt hozták létre ezt a szervezetet azzal a céllal, hogy karitatív rendezvények szervezésével támogassak a nehéz helyzetben lévő országok civil kezdeményezéseit. Jelenleg 36 nemzet képviselteti magát a NATO Charity Bazaarban, fővédnökünk mindig az aktuális NATO-főtitkár felesége. Ő jelenleg Rasmussen asszony, aki ugyancsak sokban segíti munkánkat.
– Mi az alapítvány fő tevékenysége és konkrétan Ön mivel foglalkozik?
– Hagyományosan novemberben karácsonyi vásárt rendezünk a tagállamok részvételével, amelyen kézműves termékeket, az adott országra jellemző hagyományos ételeket árulunk. Tombolasorsolást is tartunk, ahol a felajánlásokból érkező tárgyakat értékesítünk. A bevételt azoknak a szervezeteknek osztjuk szét, amelyek az év május elsejéig pályázatot nyújtottak be hozzánk különböző programok megvalósítására. Tasvaly 184 ezer eurót sikerült összegyűjtenünk, ebből 26 karitatív szervezetet támogattunk. Az elmúlt évben kiadtunk egy szakácskönyvet is, amely a résztvevő országok jellegzetes ételeit tartalmazza. Románia például a töltött káposztával, Magyarország a hortobágyi húsos palacsintával szerepel a kiadványban.
– Vannak-e olyan projektek, amelyeket előnyben részesítenek az elbírálásnál?
– Nagyon változatosak és jók a projektek, de országonként változnak a prioritások. 36 ország vesz részt a gyűjtésben, és természetesen mindegyik szeretné, hogy az ő civil szervezeteinek munkáját támogassuk. Nekünk fontos az, hogy mire kell a pénz, hogy kiket és hány embert érint a kezdeményezés, ezért főleg a gyermekekkel, idősekkel foglalkozó, a családon belüli erőszak ellen küzdő egyesületek pályázatait támogatjuk.
– Mennyire követik a nyertes pályázatok sorsát?
– Én mindenképpen figyelemmel kísérem, mert tudom, hogy mennyire nehezen gyűjtjük össze ezeket a pénzeket, és mennyi segítséget nyújthat az adott támogatás. Ugyanakkor rengeteget tanulok is ezekből a látogatásokbólt. Jó érzés segíteni, és örömmel látom, hogy a mi segítségünkkel műszereket vásárolhatnak egy kórháznak, játszóteret építhet egy gyermekotthon, vagy pszichológiai kabinetet nyithat egy iskola.
– Mire a legbüszkébb?
– Minden egyes leadott pályázatra, minden egyes megvalósított projektre büszke vagyok. Jó érzéssel tölt el, hogy egyre többen tudják, létezik ez a lehetőség, egyre többen írnak érdekes, szívhez szóló és megvalósításra váró pályázatokat, egyre többen ismerik a NATO Charity tevékenységét, és egyre többen igénylik a támogatásunkat. És természetesen a visszaigazolások is, az eredmények, amelyeket általunk érnek el a civil szervezetek, örömmel és elégedettséggel töltenek el.
– Tavaly a margittai Dr. Pop Mircea Városi Kórház által működtetett Haţieganu–Pápai-Páriz Alapítvány pályázata lett a nyertes. Miért őket választották?
– Elsősorban azért, mert a vásárolandó műszerekkel sok emberen segíthetnek. A 8800 eurós támogatásból két betegkövető monitort fognak vásárolni, egyiket az újszülötteknél, a másikat pedig a gyermekgyógyászati osztályon használják majd. A berendezésekkel pontosabban meg lehet majd állapítani a gyermekek egészségügyi állapotát, ezáltal sok újszülött kaphat esélyt az egészséges életre.