Kiskereki

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Betyárkodó kiskerekiek

A lassan sablonossá váló falunapoknak, közösségi rendezvényeknek egyre többen igyekeznek helyi vonatkozású, sajátos elnevezést adni. A kiskerekiek igen hangzatos nevet választottak faluünnepüknek: Betyárfesztivál.

Asszonyvásárán iskola épül

Kiskereki község három települése közül eddig Asszonyvásárán voltak a legelhanyagoltabbak a tanintézetek. Sikeres uniós pályázatnak köszönhetően új iskola épül a község legkisebb falujában.

Építkeznek Kerekiben a reformátusok

Vasárnap van. Áll a betonkeverő, a munkazaj elcsendesedett. Az öreg toronyban harang hirdeti a közelgő templomozást. NYÍRI SÁNDOR főgondnokkal, a község polgármesterével terepszemlézünk.

Hallatja a hangját az építkező gyülekezet

Érkeserű magyar közösségének döntő többsége (80 százaléka) a református hitet vallja. Lélekszámuk 577 fő, közülük 377-en egyházfenntartók, 120 a gyermek, 80 személy pedig vallja a hitet, de nem támogatja az egyházat. A presbitérium 15 tagú, templomuk 300 férőhelyes. Jelenlegi lelkipásztoruk, OROSZINÉ ZIH MAGDA 2003 szeptemberétől áll a református közösség élén.

Az étel nem, de a hit összeköt

A kiskereki református egyházközségben három évvel ezelőtt lelkipásztorváltásra került sor. A lelakott parókia helyett újat épít a gyülekezet, alapját idén le akarják rakni, és holland segítséggel már dolgoznak a gyülekezeti ház renoválásán.

Kultúrház és tyúktolvajok Kiskerekiben

Az 1989-es fordulat óta Kiskereki községben, ha történtek is infrastrukturális fejlesztések, túlzás lenne azt mondani, hogy a lakosság elégedett az eddig elért eredményekkel. Akadnak ugyan kullogóbb falvak, viszont jóval dinamikusabban fejlődők még inkább. Az utóbbi években pályázati forrásból megindult építkezésekről nyilatkozott a polgármester.

Betyárfesztivál Kiskerekiben

A betyár szó hallatán felkapja fejét az emberfia, hát még ha falunapi rendezvény elnevezéséhez társul. A szürke falunapok sűrűjében pezsdítően hat a Betyárfesztivál elnevezés. De ez pusztán jól csengő, frappáns szó maradna, ha nem töltenék meg értékhordozó tartalommal.

Kiskereki Betyár Fesztivál

Sokak számára ismeretlen az a név, hogy Szíjártó László, arra viszont, hogy A jó LaciBetyár nincs olyan népművészetet, népzenét és betyárkodást kedvelő magyar, aki ne kapná fel a fejét. Idén először érkezik Bihar megyébe, Kiskerekibe a méltán kedvelt előadóművész, Magyarország leghíresebb vőfélye július 27-én, szombaton 22 órai kezdettel. Szíjártó László 1982 óta folyamatosan vőfélykedik, volt olyan év, amikor 36 esküvőt színesített meg és tett egyedivé részvételével. Nem lesz ez másként Kiskerekiben sem, ahol nemcsak zenetudását, de egyedi poénjait, kiváló humorérzékét is megmutatja – írják a szervezők a beharangozóban.

Szárazság szülte kenyérsirató

Már-már kibírhatatlan a perzselő kora délután, az aranyló tarló méhszuronyként égeti az izzadt lábszárakat. Eleink azt mondták, ha átfúj a tarlón a szél, akkortól már öregszik a nyár. Vagy ha az aratókat kiveri a búzatáblából a nyári zivatar, az a bő kukoricatermés ígérete.

Oldalak