építész

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A magyar építészet nagymestere (3.)

A Bihar megyei Rév szülötte, Jakab Dezső – alkotótársával, Komor Marcell-lel – a Kárpát-medence, a történelmi Magyarország tizenöt városának több mint félszáz középületét és bérpalotáját álmodta meg az általuk európai szintre emelt, legnagyobb hatást elért nemzeti szecesszió jegyében.

Jakabffy László kapta a Rimanóczy-díjat

A Rimanóczy-díj alapításáról ifj. Rimanóczy Kálmán halálának századik évfordulóján, 2012-ben döntött az RMDSZ Bihar megyei szervezete. A kitüntetést Ráday Mihály, a közismert magyarországi városvédő vehette át elsőként. 2014-ben Péter I. Zoltán, 2015-ben Dukrét Géza volt a díjazott.

A magyar építészet nagymestere (2.)

Bihar megyei Rév szülötte, JAKAB DEZSŐ – párban elválaszthatatlan alkotótársával, Komor Marcell-lel – a Kárpát-medence, a történelmi Magyarország tizenöt városának több mint félszáz középületét és bérpalotáját álmodta meg, az általuk európai szintre emelt, legnagyobb hatást elért nemzeti szecesszió jegyében.

A magyar építészet nagymestere (1.)

A Bihar megyei Rév szülötte, JAKAB DEZSŐ – párban elválaszthatatlan alkotótársával, Komor Marcell-lel – a Kárpát-medence, a történelmi Magyarország tizenöt városának több mint félszáz középületét és bérpalotáját – közöttük Várad emblematikus Fekete Sas Szállodáját – álmodta meg az általuk európai szintre emelt, legnagyobb hatást elért nemzeti szecesszió jegyében.

Egy elfeledett építész

Nagyvárad városképének egyik jelentős formálója volt az éppen 130 éve, 1886. szeptember 4-én született MENDE VALÉR műépítész, grafikus, a magyar szecessziós építészet egyik meghatározó személyisége.

Egy jeles műépítész születési évfordulója

A műépítész végzettségű Spiegel Frigyes iparművész, díszlettervező és bútortervező is volt, a szecesszió egyik legjelesebb magyarországi képviselőjének tartják. Felsőfokú tanulmányait a budapesti Királyi József Műegyetemen végezte, ott szerzett műépítészi oklevelet 1877-ben.

Évfordulós műépítész

Nagyváradon született 1874. március 6-án BÁLINT ZOLTÁN műépítész, aki Jámbor Lajossal együtt a Lechner-féle magyaros szecessziót képviselte. Alkotásaik megtalálhatók Magyarország-szerte, két munkájuk Nagyváradon is látható.

Egy váradi építész születési évfordulója

Március 30-án 140 éve lesz annak, hogy megszületett Nagyváradon VÁGÓ LÁSZLÓ építész, a magyarországi szecessziós építészet kiemelkedő alakja, aki öccsével, Vágó Józseffel közösen számos jelentős épületet tervezett szülővárosában és az országban is.

Építészetünk fáradhatatlan kutatója

Ha valaha felállítanák Nagyvárad legjelesebb szülötteinek panteonját, a nyilas terror áldozataként tragikusan fiatalon elhunyt, képzőművésznek indult, művészettörténészként szellemi életünk kiválóságai közé emelkedett BIRÓ JÓZSEF megérdemelné, hogy alakját az emlékhely élvonalában örökítsék meg.