népművészet

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

„Aranyos” mesterek jártak Nagyszalontán

Október végén Arany Napok címmel tartottak kézműves programsorozatot Nagyszalontán, az Arany János Művelődési Egyesület szervezésében. A rendezvény az Arany-év égisze alatt zajlott, a kézművesek a koszorús költő emléke előtt tisztelegtek munkáikkal.

Faragott eszközök tárlata Székelyhídon

Faragott csodavilág címmel időszaki kiállítás nyílt a székelyhídi múzeumban. A régi, fából készült használati tárgyak a létavértesi Rozsnyai-gyűjtemény értékes darabjai.

A mézeskalács nem cukrászsütemény

Amikor gasztronómiai ingerek és a látvány szépsége egyszerre ostromolják az emberfiát, gyakrabban hajlik a remélt ízek élvezete felé, mintsem a képi gyönyör hódításának engedne. A kevés kivétel közé sorolható a mívesen kivitelezett mézeskalács. Az érmihályfalvi JAKÓ JOLÁN elismert mestere ennek.

Porkoláb Ferencnek kitették a szűrét

Negyedszer rendezték meg a határok nélküli nótagálát a berettyóújfalui Nadányi Zoltán Művelődési Központ színháztermében. Telt házat vonzott a nőnapi nótaest; Kolozsvári-Donkó Rebeka tervezte a színpadképet PORKOLÁB FERENC népi iparművész szűrrátéteiből és fontos szakmai díjakkal elismert szűréből. A nótaest előtt váltottunk néhány gondolatot az alkotóval az egyre inkább kiteljesedő művészetéről.

Csuhézás és csigacsináló

Népi mesterek alkotásait lehetett megcsodálni hétfőn délelőtt a nagyváradi Kanonok soron. Az érdeklődők el is leshették egy-két fortélyt, lehetett tanulni a népművészektől. Az Apáról fiúra címet viselő programot a Pro Familiae alapítvány immár 16. alkalommal szervezte meg a Festum Varadinum keretében, tudtuk meg JAKABFFY EMMA főszervezőtől, az alapítvány elnökétől.