Belényesújlak

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Nóta és új harang szólt a Fekete-Körös völgyében

Ezúttal is bebizonyosodott, hogy mennyire fontos a szórványban élő magyarok számára minden közösségi rendezvény. Erőt ad a küzdelmes hétköznapokra, bátorítás, hogy mellettük állnak, nem feledkeznek meg róluk. Ennek fényében állították össze az idei eseménysor programját is annak kigondolói.

Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok ötödször

A szeptember elején megtartott háromnapos eseménysor nyitónapján, pénteken a hagyományokhoz híven néptánctalálkozóra került sor Belényesújlakon. A magyar népviseletbe öltözött közel háromszáz táncos ritka látványosság volt a faluban.

Istenhitről, emberségről, magyarságtudatról

Változatos programkínálattal rukkoltak elő a IV. Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok szervezői. A szórványban élő magyarokat összefogó eseménysorozat szeptember első hetében zajlott le Belényesben, Belényesújlakon és Köröstárkányban.

Zúg március – Közös ünnep a Fekete-Körös völgyében

Immár hagyomány, hogy egy vagy több Fekete-Körös völgyi faluban kis-magyarországiak és helybeliek együtt ünnepelik március 15-ét, s mindig az előrenézés akaratával. Most is így lesz ez Tenkén, Belényesújlakon, Belényessonkolyoson és Körösjánosfalván.

Belényesújlakon fogy a magyarság

Hiába ígérik már jó pár éve a Nagyvárad és Déva közötti országút felújítását, a Bihar megyéhez tartozó, a megyeszékhelyet a Fekete-Körös menti településekkel összekötő szakasz még sehol sincs befejezve. Belényesújlakra eljutni sem leányálom.

Kalákák másodszor, harmadszor

Mezőtelegden immár harmadszor gyűlt össze a helyi kaláka. Április 21-én, szombaton a helyi temető kitakarítását vállalták fel. Szoboszlai-Gáspár István tiszteletes irányításával összeszedték a szemetet, kivágták a kerítés mentén az elvadult növényzetet, majd elégették azt.

Könyvek Tárkánynak és Belényesújlaknak

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete által a nyár elején meghirdetett szórványprogram része volt a könyvgyűjtési akció, amelynek során már hétezernél is több kötet gyűlt össze. Ezek egy részét már kézbesítették a szervezők a Sebes- és a Fekete-Körös völgyében, valamint Dél-Biharban élő magyarság számára, hogy könyvtárakat hozhassanak létre, illetve a létező tékák állományát bővítsék. A múlt héten a Belényesi-medencében járt a szervezők egy csoportja.

Emlékeznek még Belényesújlakon

A tizenhárom aradi vértanúra, az első és a második világégés helybéli áldozataira és az 1944-ben hősi halált halt „belényesújlaki tizenhármakra” emlékeztek vasárnap a dél-bihari településen.