történelem

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Történelmi-irodalmi diákvetélkedő Margittán

A Horváth János Elméleti Líceumban majd egy évtizedes hagyománya van annak, hogy március 15-én történelmi-irodalmi vetélkedőt szerveznek Zúg március címmel. Idén is így történt. A IX–X. osztályosok hat, egyenként 3-4 fős csapatot alkottak, hogy összemérjék a szabadságharccal kapcsolatos tudásukat és versmondó tehetségüket.

Nagyvárad a BBC Historyban

A magyar kultúra napja alkalmából január 21-én az Ady Endre Emlékmúzeumban mutatják be a BBC History folyóirat idei első, Nagyvárad-központú számát. A lapszámot PAPP GÁBOR szerkesztő mutatja be a váradi szerzők – KORMÁNYOS LÁSZLÓ, PÉTER I. ZOLTÁN, SZILÁGYI ALADÁR, SZŰCS LÁSZLÓ – közreműködésével, az est moderátora KŐRÖSSI P. JÓZSEF.

Diákok a szabadságharcról

Hol sírjaink domborulnak címmel az idei Festum Varadinum rendezvénysorozatban is megtartották a Kárpát-medencei magyar középiskolások történelmi vetélkedőjét. Az idei téma az 1848–1849-es magyar szabadságharc, a forradalom leverése és megtorlása volt annak 165. évfordulója alkalmából.

A középkori Biharországot kutatták

Neves magyarországi történészek tartottak előadást a Festum Varadinum csütörtöki napján. A szervezők szándéka szerint ezentúl mindig lesz történészkonferencia a bihari megyeszékhely legnagyobb magyar kulturális ünnepén.

Mai szemmel ’56-ról és a Kádár-korról

A Szacsvay Akadémia Mérlegen a magyar történelem című sorozata keretében legutóbb RAINER M. JÁNOS Széchenyi-díjas történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a MTA Történettudományi Bizottságának tagja, az egri Eszterházy Károly Főiskola modern kori magyar történelem tanszékének tanára és az '56-os Intézet főigazgatója tartott előadást 1956 és a Kádár-rendszer címmel.

Magyarok Erdélyben – új előadássorozat

Újabb sorozat indul a Szacsvay Akadémia kezdeményezésére Magyarok Erdélyben – Fókuszban a kisebbségkutatás címmel, amit a kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézettel közösen szerveznek. A tervekről szabó Ödön tájékoztatta a médiát.