Magyarremete

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Műemlék templom a „magyar szigeten”

Magyarremete első írásos említése 1442-ből származik, Scolari András püspök ír róla egyik levelében. Eredete sokkal korábbra tekinthet vissza, hiszen temploma Árpád-kori.

Szórványban élők ünnepe

Második alkalommal szervezik meg Bihar megyében a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokat. A részleteket sajtótájékoztatón ismertette BORSI IMRE LÓRÁNT, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke és GRIM ANDRÁS szórványügyekkel foglalkozó ügyvezető alelnök.

Míves, díszes csűrkapuk

Dr. Kós Károly néprajzkutató az 1970-es években bejárta a Belényesi-medence magyar falvait, és nagyon szép, szakszerű leírást adott a köröstárkányi szárazkapuk bádogozott díszeiről (Dr. Kós Károly: Tájak, falvak, hagyományok, Kriterion Könyvkiadó, Bukarest, 1976). A csűrkapuk bemutatásával és díszeik leírásával foglalkozunk, ezt eddig még nem dolgozták fel.

Egy magyarremetei rádióamatőr

Magyarremetén jól ismerik SMETÁK CSABA LAJOST, de kevesen tudják róla, hogy országosan és nemzetközileg is elismert rádióamatőr. A rádióamatőr tevékenységet sportként tartják számon, nagyon időigényes, felszereltséget és szakmai tudást igényel.

Kommunikáció határon innen és túl

A debreceni székhelyű Hang-Kép Egyesület a Nagyváradi Magyar Diákszövetséggel közösen határ menti projektet indított 2012 tavaszán annak érdekében, hogy javuljon a kommunikáció Bihar és Hajdú-Bihar megye között.

Megyénket is felfedezik lassan a magyar turisták

Dél-Bihar magyarságának gazdasági megerősödésében kulcsszerepet kellene játszania a turizmusnak, hiszen az idelátogató vendégek négyötöde Magyarországról érkezik. Vannak ugyan helyi próbálkozások az idegenforgalom fellendítésére, és egyéni eredmények is fel-felmutathatók, mégis a tartós fejlődés hosszú távon csakis összefogással, egymás segítésével lehetséges.

Hajnalig mulattak Magyarremetén

A dél-bihari elepülés kultúrházában múlt szombaton már késő délután nagy volt a nyüzsgés, ugyanis a váradi Tend Art bábegyüttes tartott előadást a gyermekeknek. Estére a felnőttek szórakozhattak a szüreti bálban, amit a helybéli Kéknefelejcs Néptáncegyüttes előadása nyitott meg.