Mészáros Zsuzsanna

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Ahol az alkotás a barátsággal társul

Az elmúlt hétvégén startolt VI. Érmihályfalvi Alkotótábor résztvevőit a közös alkotás mellett a barátság és a családias légkör hozza évenként össze – mondta el lapunknak Szalai Ilona könyvtáros, az alkotótábor megálmodója, főszervezője.

Rímpárbaj Hegyközszentmiklóson

Hegyközszentmiklós nemcsak fürdőjéről híres település, de Mocsár László iskolaigazgatónak köszönhetően a versszeretők falujaként is belopta magát a köztudatba. Egyre népszerűbb a helyi iskolában évente megrendezésre kerülő, József Attila nevével fémjelzett szavalóverseny.

Pályaválasztásról Érmihályfalván

A mai információdömpingben is gyakori jelenség, hogy az általános és a középiskolát végzetteknek pályaválasztás terén nincs határozott elképzelésük, bizonytalanok a jövőjüket illetően. Truczkai Erika érmihályfalvi tanár maga is tapasztalta ezt, éppen ezért felvetette a Érmihályfalvi Ifjúsági Szervezetnek (ÉRMISZ) egy pályaorientációs nap megszervezésének a szükségességét. A fiatalok a elmúlt héten tető alá is hozták a különböző szakmákba, hivatásokba való betekintést.

Hagyományidézők Mihályfalván

Értékes rendezvénysorozatot indított útjára az érmihályfalvi Máté Imre Városi Könyvtár és az Andrássy Ernő Helytörténeti Múzeum: egyházi ünnepekhez kötődő vallási hagyományokat, népszokásokat, hiedelmeket elevenítenek fel. Legutóbb Nagyböjttől pünkösdig címmel rendeztek előadást a könyvtár előcsarnokában.

Érmelléken érték a határ

A magyarországi Újfehértó településmenedzsmentjének mintájára – a határ menti régióknak szánt európai uniós alapból – a határon átnyúló szolgáltatási rendszer kiépítésére fogtak össze Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Bihar megyei önkormányzatok. Az Érétk–határ címet viselő, magyar–román közös projekt zárókonferenciáját a múlt hét végén tartották meg Kiskerekiben.

Versek és festmények Érmihályfalván

Az érmihályfalvi id. Szilágyi Ferenc művészi megnyilvánulásai szerteágazóak, eleinte képzőművészként érdemelte ki az elismerést, manapság regényíróként, legújabban pedig költőként jelentkezett. Múlt pénteken az érmelléki város Gyermek-és Ifjúsági Központjában találkozhatott a versszerető közönség Napkalászból arany pereg című, mintegy 170 verset tartalmazó, most megjelent kötetével.

Komolyzenei turné vidéken

A zenén túl – Barangolás a zene rejtelmes világában címmel komolyzenét „megszerettető” napokat tartottak a közelmúltban Székelyhídon. A helyi múzeum aulája megtelt a péntek esti nyitórendezvényre, ami nem jelent különösebben nagy tömeget, mindössze a helyszín kis alapterületére utal.

Fogyatékkal élők találkoztak

Az Érmelléki Református Diakóniai Alapítvány (ÉRDA) a közelmúltban ismét megszervezte a fogyatékkal élők és családtagjaik találkozóját Székelyhídon. Balogh Anikó az Érmelléki Református Diakóniai Alapítvány diakónusa fogadta a meghívottakat, majd Rákosi Jenő, az Érmelléki Református Egyházmegye esperese, helyi lelkipásztor köszöntötte az egybegyűlteket, az Ézsaiás próféta 30. részének 18-21 verseit olvasva fel.

Filozófiai esten a válságról

A havi rendszerességgel jelentkező Filozófiai estek soron következő vendége ZAKOTA ZOLTÁN, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) és a Sapientia Tudományegyetem oktatója volt. A gazdasági válság különböző szegmenseiről beszélt a Nagyvárad-újvárosi Református Egyházközség gyűléstermében. A PKE filozófiai tanszéke és a Lectio Kulturális Egyesület szervezte találkozók egyre bensőségesebbé váltak az utóbbi időkben, kialakult egy érdeklődő és értő törzsközönség.

Hagyományápolók versengtek

Az érkeserűi Számadó Napok a térség egyik meghatározó rendezvényévé nőtt az elmúlt évek alatt, amit ékesen bizonyít, hogy a költő nevét viselő iskolában a múlt hét végén megrendezett szavaló- és mesemondóversenyre tizenhat településről 133 diák érkezett. Ötödik alkalommal mutatkoztak be a versszerető diákok, a két korcsoportban összesen 71-en versengetek a legjobb helyezésekért pénteken.

Oldalak