múzeum

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Elkezdik a barokk palota felújítását

December 15-e után elkezdik a nagyváradi barokk palota renoválását. A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szándékai szerint a három évig tartó munkálatok idejére sem zárják le teljesen az épületet, melynek nemcsak egyházi, hanem közművelődési szerepet is szánnak majd.

Múzeumok éjszakája a Csonkatoronynál

Szórakoztató kulturális rendezvények egész sorával várták az érdeklődőket június utolsó hétvégéjén a hajdúvárosban. Az Arany János-emlékévhez kapcsolódó program nagy sikert aratott, a kétnapos esemény számos érdeklődött vonzott Nagyszalontára.

Várad nem kér a megye segítségéből

Nem kell az Ilie Bolojan vezette váradi önkormányzatnak a Bihar Megyei Tanács, illetve az annak hatáskörébe tartozó Körösvidéki Múzeum segítsége a nagyváradi Teleki (ma Primăriei) utcai zsinagóga zsidó múzeummá alakításához.

Megújul a Rhédey-kastély Zsákán

MOCSNIK TAMÁS az alig egy éve működő Rhédey Kastély Kulturális Örökség Alapítvány igazgatója. Korábban egy kastélyszálló marketing- és értékesítési igazgatójaként szerzett tapasztalatokat. A turisztikai szakember régi álma válhat valóra a zsákai Rhédey-kastély működtetésével. A kezdetekről és a tervekről érdeklődtem a belülről megújult épületben.

Múzeum épült 120 éve

A Bihar Megyei Régészeti és Történelmi Egylet 1872-ben alakult meg id. Gyalókay Lajos kezdeményezésére. Első elnöke Dőry József főispán lett, az alelnök id. Gyalókay, aki az egész egylet tevékenységét koordinálta. A titkári teendőket két premontrei paptanár, Barlanghy Adorján és Cséplő Péter vállalta.

Szárhegyi alkotások először Nagyváradon

Gyergyószárhegy négy évtizede címmel a gyergószárhegyi Barátság Képzőművészeti Alkotótábor képeiből nyitottak meg kiállítást a Festum Varadinum keretében a Körösvidéki Múzeum volt székhelyén, a római katolikus püspöki palotában.

Múzeum lesz a zsinagógából

Mark H. Gitenstein, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete személyesen adta át a Nagyváradi Zsidó Hitközség elnökének azt a pénzt, amivel egy régi zsinagóga zsidó múzeummá alakítását támogatja.

Múzeumi hét Nagyváradon

A nagyváradi Körösvidéki Múzeum és a hozzá tartozó közgyűjtemények is részt vesznek a Múzeumok Éjszakája nemzetközi kulturális eseményben. Az 1999-ben francia példa nyomán indult rendezvényt Nagyváradon is megtartják, az idén egy héten át, május 14-étől 20-áig.

Marad albérletben a Körösvidéki Múzeum

Tavaly júniusban állt le a Körösvidéki Múzeum új székhelyének átalakítása. A kivitelező Selina arra vár, hogy egy másik cég kicserélje a tetőcserepeket, ám azt nem engedi be az építőtelepre. Közben a közgyűjtemény bérleti szerződése a római katolikus püspöki palotában lejárt, és a megyei tanács legutóbbi ülésén tárgyalták a meghosszabbítást. Bár csak heten ellenezték, kétharmados támogatottság híján elutasítottnak tekintették a határozatot, majd a jegyzővel utólag egyeztetve megállapították, elég az egyszerű többség a jóváhagyáshoz, így az ingatlanbérlést - jóval drágábban - meghosszabbították.

Arany hagyatéka örökké él

Nagyszalonta egyik legnagyobb ékessége a Csonkatorony, amely 1899 óta őrzi a város legnagyobb fiának, Arany Jánosnak a hagyatékát. Néhány hete Darvasi Zoltán jelenlegi igazgató beszélt az intézmény jelebnéről, az alábbiakban pedig a múzeum múltjába nyerhettünk bepillantást a múzeum egykori vezetője, Dánielisz Endre helytörténész jóvoltából.